tisdag 8 december 2009

Siem Reap i Kambodja





Till ytan är Kambodja det knappt hälften så stort som Sverige. Det ligger precis norr om ekvatorn och klimatet är tropiskt med en regnperiod från maj till november. Ca 90% av befolkningen tillhör majoritetsfolket kehmer. Det officiella språket är khmer.
Landet har drabbats av många krig och oroligheter, under röda kehmerernas regim på 70-talet dödades ca 2 miljoner människor, främst män så nu finns det ett stort kvinnoöverskott särskilt i åldrarna över 40 år.Kambodja är ett av världens fattigaste länder, undernäring är vanligt och det råder brist på rent vatten. Pga alla miner som placerats ut under vietnamnkriget , av de röda kehmererna mfl så har Kambodja den största andelen handikappade i världen främst pga av minskador. Arbetet med att sanera marken pågår fortfarande.
Taxin hämtade oss tidigt på fredags morgonen, planet gick kl 7. Vi hade varit så moderna att vi checkat in på nätet, det var väldigt smidigt. Flygresan tog bara knappt 2 timmar. Vi blev hämtade på flygplatsen av en bil från hotellet som körde oss till Bopha Angkor Hotel i Siem Reap. Siem Reap är en liten stad med knappt 90000 invånare. Den har fått ett riktigt uppsving i och med den expanderande turistströmmen. Templen i Angkor Wat som ligger strax utanför Siem Reap finns med på UNESCO´s lista över världskulturarv.


Förmiddagen tillbringades på hotellet vid poolen. Vi var rätt trötta och slitna allihop.



Efter lunch så drog vi iväg på vår första utflykt till de "flytande byarna". Det är byar av båtar som ligger strax utanför Siem Reap. Människorna som bor där är fattiga och lever främst av fiske. Där båtarna nu ligger så går vägen när det är torrperiod och då är de tvungna att flytta sina båtar längre ut. På bilden ser ni en vägskylt vid båten, nu är det 6 meter djupt här.

I dessa byar finns det mesta skola,kyrka sjukhus, affärer med elektronikvaror, tom en liten flytande idrottsanläggning. De föder upp fisk under båtarna och på ett ställe även krokodiler.
Människorna här lever ett farligt liv, det finns både krokodiler och ormar runt om i dessa vatten. Små barn går runt på dessa pråmar och drunkning är ganska vanligt. De dricker ibland också av vattnet för det finns sällan tillgång till friskt vatten.
Alla barn får inte tillgång till att gå i skola, föräldrarna skickar ut dem att tigga istället och det är sen vanligt att pengarna går till föräldrarnas alkohol enligt vår guide.


Vi besökte skolan där det går 200 barn i omgångar under dagen. Vi hade med oss block och pennor som vi delade ut.


På vägen tillbaka fick Hampus köra båten.


På vägen tillbaka fick vi se en fantastisk solnedgång.
Vi hade med oss mycket tankar och funderingar när vi åkte därifrån. Ännu en gång reflekterar man över hur bra vi har det.

1 kommentar:

Jane sa...

Ja vi här i Sverige har det löjligt bra. Det är tur att man påminns om det emellanåt...