tisdag 22 december 2009

Sverige



Landade i Sverige vid 6 tiden på lördags morgonen.Ett riktigt vinterlandskap, men väldigt kallt.

Resan gick oförskämt bra. Planet från KL till Bangkok var försenat i 1 timme men det gjorde inget för vi skulle ändå få vänta i Bangkok. Amanda hade sån tur att hon träffade sin bästa kompis på flygplatsen, de flög till Köpenhamn samma kväll.

När vi väl kom på planet till Arlanda så sov Hampus och Amanda i 10 timmar, vaknade lagom till frukost.

Vi blev väl mottagna i Stockholm av Nicke, Jane, Danne,farmor och farfar. Kallt som attan var det, tur att farmor tagit med filtar i bilen.

Hemma på Knapern var det nyrustat och nystädat och kylen var välfylld. Mamma hade tom lämnat lite nybakt kaka åt oss. Krans på dörren och blommor på bordet gjorde det så hemtrevligt. Emma hade också flyttat hem så att hon var där när vi kom. Jätte mysigt.

Vi fikade lite tillsammans med allihop innan vi tog tag i uppackning och julpyntning. Det var mycke snö och 15 grader kallt. Vi samlade ihop kläder åt Amanda så att hon kunde springa ut i snön och leka, det hade hon väntat på. Emma hade köpt vinterskor åt henne som tur var.

Hampus åkte sen snabbt hem till Danne och sen såg vi inte honom på ett tag.

fredag 18 december 2009

Sista dagen i KL

Detta blir sista gången jag skriver blogg från KL, lite vemodigt. Får se hur länge jag håller på i Sverige. Några av mina vänner här vill följa oss hemma också, så vi får se...
Väskorna står nu packade innanför dörren och väntar på taxin. Planet går kl 9 i kväll till Bangkok. Min man skämtar med mig och säger "vilken tur Marie nu kommer du till Thailand också". Jag har tjatat om att jag vill åka dit när vi ändå varit så nära. Nu får jag tillbringa 2 timmar på flygplatsen där. Kanske får bli en tripp dit när vi kommer tillbaka och hälsar på.
Hasse lägenhet är inflyttad och klar, blir faktiskt lite mysigt. Jag tror att han är ganska nöjd med den, smidigt att bara flytta ner några våningar. Linda har lovat att ta väl hand om honom och laga mat åt honom.Vi var ute och åt middag med henne igår i KLCC. Hasse kom dit efter många om och men han hade mycket att städa upp innan han åker. Han kom med en julklapp till mig från hans anställda med ett julkort där alla skrivit en hälsning, så gulligt. Några hade med internets hjälp stavat sig till god jul och gott nytt år.


Vi har gjort lite sista julshopping idag, inte för att vi har någon plats i väskorna precis men några smågrejer skulle fixas. Barnen och Hasse har varit och klippt håret, passa på här där det är billigt. Nu är de julfina allihop och redo för Sverige...

onsdag 16 december 2009

Julfest med hemligt besök


Amandas klass hade julfest idag. Vi åt pizza och massor av annat gott som vi mammor fixat. Innan maten så kom det en hemlig gäst på besök ända från Nordpolen, det ni! Julklappar hade han med sig till alla barnen.
När han gått fanns det även strumpor utanför dörren med presenter i till alla barnen.

Amanda lämnade sin present till fröken också, en guidebok över Sverige. Det var lite tårfyllt när de firade av Amanda, hon fick en jättefin tavla med kort på alla klasskompisar.

Efter julfesten hade barnen gympa och det stod simning på schemat. Vi var några frivilliga föräldrar som hjälpte till.

Vid 3 var det dags för sista lektionen för terminen i svenska skolan. Vi bjöd på lussebullar och julmust och pysslade med barnen. Svenska prästen från Singapore var också där och pratade lite med barnen om kyrkan och julen m.m.
Nu på kvällen är bägge barnen hos kompisar ute i Valencia för en sista träff med kompisar. Imorgon är sista dagen i skolan, på fredag är det helgdag här och alla är lediga.

Tisdag

Hampus fortfarande hemma från skolan men är nog lite piggare tror jag. Flyttgubbarna var här och packade ut alla kartonger så nu ekar det i lägenheten.
Lotta bjöd på lunch på Marmelade, vårt stammisställe, och sen blev det lite julshopping i Mega Mall.
På kvällen var det dags för sista bokklubben för mig. Vi var bara 5 stycken men vi hade så mysigt. God mat och gott sällskap, kommer att sakna detta.

tisdag 15 december 2009

Avskedslunch

Flyttfirman har varit i full gång hela dagen idag. 48 lådor sammanlagt och vi som tyckte att vi inte hade så mycket att packa. Imorgon kommer de att packa in allt i containern, allt ska vara framme i Sverige den 16 januari om allt vill sig väl.
Hampus är hemma från skolan idag igen.... inte riktigt pigg, småfeber, hosta och snuvig men ingen influensa som tur är.





Det ordnades en avskedslunch idag för oss 3 som flyttar hem. Vi åt på en indisk restaurang och de hade ordnat med presenter och en bok där alla skrivit en hälsning. Present var två skålar från ett vrak som ligger utanför Malaysias kust. En svensk man dyker och plockar upp porslin bla och säljer sen. Den ena skålen är från 1600 talet. Det följer också med ett äkthetsintyg.
En riktigt minnesvärd present.
TACK alla goa vänner!! Kommer att sakna er!
På eftermiddagen var det dags för sista lucia på Digi. Amanda fick åka med Lotta för att jag var tvungen att vara hemma och packa. De skulle vara hemma vid 6 tiden och då skulle vi hem till Lotta och äta middag. Busschauffören var inte den bästa så de körde fel ett antal gånger. De var inte hemma förrän vid halv 8 tiden på kvällen, trötta och hungriga.
Blev en jättemysig middag hemma hos Lotta och Fredrik iallafall till slut.

måndag 14 december 2009

Lucia



3:e advent och lucia idag. Packat för fullt idag. Vi ställer ut allt som ska med hem i stora rummet så kommer de och packar imorgon. Känns jättekonstigt att vi har så få dagar kvar, och att vi bott här i 2 år nu.




På kvällskvisten var det dags för lucia på Damai. Amanda var nu så pigg att hon kunde vara med. Hon var lite orolig att hon skulle hosta mitt i sångerna.
Lite stämningsfullt blev det i mörkret när barnen sjöng.

Sista helgen i KL

Trots att kroppen skriker efter vila är det bara att dra igång med rensning och packning. Bakade lussebullar till Hampus avskedsfest för klassen.
Han är inge pigg men skulle ha fest ändå. Vi bokade borden vid polen och serverade pizza och snacks. De badade och spelade basket, på kvällen satt de uppe i lägenheten och tittade på film. Hampus tjej kunde inte komma så det blev en besvikelse, hade fått någon slags allergisk reaktion. Tror att det blev ganska lyckat ändå.
Hasse, jag och Amanda satt i Hasses lägenhet och tittade på film.

fredag 11 december 2009

1 vecka kvar



Helt ofattbart... vart har tiden tagit vägen bara 1 vecka kvar tills vi åker hem.... och här ligger jag utan att kunna göra ett dugg.
Vi har missat massor i skolan med Amanda, bla lucia tåget som Amanda skulle varit med i. Kanske, kanske kan hon var med på söndag. Hon är i allafall piggare men sonen är det inte mycket med. Kom hem igår och var jättevarm igen....och hade huvudvärk. Sov i flera omgångar under kvällen. Det var nog mest på vilja som han tog sig till skolan imorse. Nu på kvällen är han på fest hos en dansk tjej och imorgon har han sitt farewell party. Hasse och jag skulle ha varit på Masbas julfest ikväll men vi hade ställt in den pga att de var fest ute på hockeyn för Hampus. Hasse hämtade Hampus på festen vid halv 10 tiden och drog sen ut till Sunway Lagoon, kanske för sista gången.

De hade ordnat en liten fest för Hampus och 2 grabbar till som ska åka hem. Det var mat och tårta, Hasse hade tagit med sig lite svenska kanelbullar att bjuda på. Kolla in tårtan:


De hölls tal och de fick presenter, Hasse och Hampus fick en varsin minnestavla. Hasse blev lite överraskad att han också fick en men han har tillbringat mycket tid där ute med grabbarna.

Om någon sagt för 2 år sen att du kommer att var lika ledsen när du åker från KL som när du lämnar Sverige nu, så skulle jag inte trott dem. Nu är vi där och tårarna trillar här med....

tisdag 8 december 2009

Måndag

Vi lämnade hotellet tidigt på morgonen efter frukost. På planet hem fick jag frossa och feber. Tog mig i allafall igenom feber checken på flygplatsen.Nu ligger både jag och Amada däckade med feber och hosta och äter alvedon till lunch.
Influensa A, ingen svinfluensa iallafall, är nu konstaterad.

Loppet

Så kom söndagen och den egentliga anledningen till att vi hamnade i Kambodja.


Starten gick kl 6,40 för 1 mils loppet.Vi åkte tuk tuk ut till templen där loppen ägde rum, det tog ca 15 minuter.

Man kunde välja med att springa 3, 5, 10 eller 2,1 mil. Vi var ett stort gäng så det var lite olika vad man valt. Jag hade valt 1 mils loppet.
Det var en häftig upplevelse att springa runt templen. Hampus var också anmäld men hade fortfarande hosta så han fick vara fotograf.

Loppet gick jättebra sprang på strax över 45 minuter, ett rejält personbästa. Banan var ganska enkel inga backar att tala om. Man fick springa 5 km och sen vända tillbaka.
Hasse och Amanda var hemma och sov så när vi kom tillbaka så satt de och åt frukost.
Eftermiddagen åkte vi runt lite i en tuk tuk och var på en marknad och sen åkte vi ut till en kulturby där vi bla fick se ett kehmer bröllop.
På kvällen var hela gänget ute och åt, men det blev en tidig kväller för planet gick tidigt på måndags morgonen tillbaka til KL.

Angkor Vat



På lördagen vaknade Amanda med hosta och lite feber. Inte så konstigt med en brorsa som varit sjuk hela veckan innan. Det fick bli alvedon och sen åkte vi till Angkor. Vilka föräldrar....
Templen i Angkor området började byggas på 800-talet. Angkor byggdes med hjälp av slavarbetare och vid sin höjdpunkt så sträckte det sig över ett område på 100 kvadratkilometer. Man tror att Angkor då var världens största stad med ca 500000 invånare. Från Angkor styrde Khmerkungarna sitt rike.
Ankgor vat är det största templet. Templet uppfördes på 1100-talet ooch tillägnades den hinduiske guiden Vishnu. Angkor Vat är förmodligen den största religösa byggnad som någonsin uppförts. Det täcker en yta på 2,6 kvadratkilometer och har ett flertal torn.



På eftermiddagen gav Amanda upp och somnade i mitt knä stackarn.




På eftermiddagen när vi kom tillbaka till hotellet hade resten av gänget anlänt inför loppet imorgon. De visades sig att en av mammorna varit tvungen att åka hem igen med vändande plan. När hon satt på planet och skulle skriva i sitt arrival card så visade det sig att hon lyckats tagit sig igenom alla passkontroller på KL´s flygplatsen med sin mans pass. Han hade tydligen två. Så när hon kom till Kambodja så kom hon inte in utan fick åka hem igen. Man skulle kunna tro att detta är omöjligt med alla kontroller de har.
På kvällen blev det middag på hotellet och lite uppladdning inför loppet. Det ingick massage på rummet så det kom upp 3 små tjejer som skulle massera oss, lite fnittriga och oeniga om vilken som skulle massera Hampus.

Siem Reap i Kambodja





Till ytan är Kambodja det knappt hälften så stort som Sverige. Det ligger precis norr om ekvatorn och klimatet är tropiskt med en regnperiod från maj till november. Ca 90% av befolkningen tillhör majoritetsfolket kehmer. Det officiella språket är khmer.
Landet har drabbats av många krig och oroligheter, under röda kehmerernas regim på 70-talet dödades ca 2 miljoner människor, främst män så nu finns det ett stort kvinnoöverskott särskilt i åldrarna över 40 år.Kambodja är ett av världens fattigaste länder, undernäring är vanligt och det råder brist på rent vatten. Pga alla miner som placerats ut under vietnamnkriget , av de röda kehmererna mfl så har Kambodja den största andelen handikappade i världen främst pga av minskador. Arbetet med att sanera marken pågår fortfarande.
Taxin hämtade oss tidigt på fredags morgonen, planet gick kl 7. Vi hade varit så moderna att vi checkat in på nätet, det var väldigt smidigt. Flygresan tog bara knappt 2 timmar. Vi blev hämtade på flygplatsen av en bil från hotellet som körde oss till Bopha Angkor Hotel i Siem Reap. Siem Reap är en liten stad med knappt 90000 invånare. Den har fått ett riktigt uppsving i och med den expanderande turistströmmen. Templen i Angkor Wat som ligger strax utanför Siem Reap finns med på UNESCO´s lista över världskulturarv.


Förmiddagen tillbringades på hotellet vid poolen. Vi var rätt trötta och slitna allihop.



Efter lunch så drog vi iväg på vår första utflykt till de "flytande byarna". Det är byar av båtar som ligger strax utanför Siem Reap. Människorna som bor där är fattiga och lever främst av fiske. Där båtarna nu ligger så går vägen när det är torrperiod och då är de tvungna att flytta sina båtar längre ut. På bilden ser ni en vägskylt vid båten, nu är det 6 meter djupt här.

I dessa byar finns det mesta skola,kyrka sjukhus, affärer med elektronikvaror, tom en liten flytande idrottsanläggning. De föder upp fisk under båtarna och på ett ställe även krokodiler.
Människorna här lever ett farligt liv, det finns både krokodiler och ormar runt om i dessa vatten. Små barn går runt på dessa pråmar och drunkning är ganska vanligt. De dricker ibland också av vattnet för det finns sällan tillgång till friskt vatten.
Alla barn får inte tillgång till att gå i skola, föräldrarna skickar ut dem att tigga istället och det är sen vanligt att pengarna går till föräldrarnas alkohol enligt vår guide.


Vi besökte skolan där det går 200 barn i omgångar under dagen. Vi hade med oss block och pennor som vi delade ut.


På vägen tillbaka fick Hampus köra båten.


På vägen tillbaka fick vi se en fantastisk solnedgång.
Vi hade med oss mycket tankar och funderingar när vi åkte därifrån. Ännu en gång reflekterar man över hur bra vi har det.