torsdag 30 oktober 2008

Marknad i Pudu

Tog nya bilen idag till flyktingkliniken, när jag var en bit på väg så ringde Jessica och sa att den var stängd. Hon stod utanför och väntade, frågade om jag ville hitta på något annat istället. Jag fick en hel förmiddag med en egen guide, helt perfekt. Vi var till en marknad i Pudu, där det går mest lokala människor.Människorna var jättetrevliga och hejade och pratade.
De var en stor marknad med kött, fisk ,grönsaker m.m.


De hade levande höns som de slaktade, doppade sen i het vatten stoppade dem i en centrifug och snurrade ett tag sen tog de upp dem och då var alla fjädrar borta.Jag köpte en direkt och la på middagsbordet........(skoja bara)
Det fanns grodor, hundvalpar, akvariefiskar, katter, möss. Fiskar i massor, man bara säger hur man vill ha dem så fileár dom åt dig. Räkorna skalade de om man sa åt dem. Vi fortsatte runt i området och tittade, ena minuten lyxiga varuhus och nästa dessa marknader. De ser så smutsigt ut runt omkring men bla så kommer en del hotellrestauranger och köper sina råvaror därifrån så då måste det vara rätt ok.Jessica lurade på mig lite "blad" som jag ska steka och sen köpte vi färska nudlar. Hundvalparna fick vi lämna......

Hampus hade simtävling idag på em. Det gick skapligt bra tyckte han.Han fick en första plats men blev diskad för han satte inte bägge händerna i kaklet vid vändning i bröstsim. Det var lite synd, men ni känner ju honom han var glad ändå.

Ett annorlunda KL


Idag kunde jag äntligen följa med på "ett annorlunda KL" Jessica på bilden som bott här i ca 2 år ordnade lite sightseeing för oss som inte varit här så länge. Ett tillfälle att träffas och se lite av KL. Det har hunnit med 2 onsdagar och idag var den 3:e. Vi var först till Wetmarket, en stor matmarknad, där hon visade runt och pratade om malysiska fiskar, grönsaker och kryddor. Gav tips om matlagning m.m. Vi åt sen roti canai, indiska pannkakor och drack kondenserat te.


Vi fortsatte sen ut till Sungai Bulow och tittade på växter. Orkideerna på bilden kostade mellan 20 och 30 svenska kronor. Helt otroliga.
Jessica är otroligt kunnig fast hon inte varit här så länge. Hon kan allt. Vi fick ett tjockt kompendium där de mesta om Kl står. Detta borde alla få göra som kommer hit som nya expats.
Alla var otroligt nöjda och vi skulle även ha en 4:e gång i slutet på november.

På kvällen var Hampus och jag ute och jagade Halloeween. Fredagen närmar sig med stormsteg. Skolan spökas ut med spöken och monster mer och mer för varje dag. Vi hittade tillslut lite vampyr tänder och en cape som han ska ha.

Tung helg

Emma har bestämt sig för att åka tillbaka till Sverige efter nyår. Hon trivs inte riktigt här. Det går jättebra i skolan men hon saknar sina kompisar och simningen.
Hon åker hem och bor hos mormor och morfar. Tvivlar inte en sekund om att det kommer att går bra. Både Hasse och jag känner att det är ett väl övervägt och modigt beslut
Det blir värre för oss som är kvar. Jättetomt kommer det bli. Vi får se hur det går....
Det blev inte så mycket gjort under helgen det blev lite deppigt.

måndag 27 oktober 2008

Kinesiskt bröllop

GRATTIS LEFFE "down under"!!!!
Hoppas du har haft en trevlig födelsedag med familjen.

Idag fick vi vår "nya bil". Vi har hyrt den av de som vi hyr lägenheten av. Det blir bra att ha en extra bil. Det är något jeepliknande, vet inte vad det är för märke.
Emma och jag var på manikyr och pedikyr idag. Det tog 2 timmar.Vi fick sitta i en massagestol och se film under tiden.
På kvällen var vi bjudna på bröllop. En kille anställd på Hasses jobb var det som gifte sig. Kinesiska bröllop är lite annorlunda än svenska kan man lugnt säga. Paret gifter sig under dagen och då är familjen närvarande. På kvällen har man sen fest för familj och vänner. Det ska vara mycket folk. På detta bröllop var det ca 200 personer.
Det började 7 enligt inbjudan men man kommer inte förrän närmare 8. Vi var lite sena så 10 i 8 ringde han som skulle gifta sig till Hasse och frågade var vi var.

Klädsel var inte så noga, men man skulle inte ha svart, vitt eller rött på sig. Då förstår ni att jag fick problem som nästan bara har svart i min garderob.Tillslut blev det en brun klänning. När vi kom dit så var det många som hade svart och vitt, jag antar att det är som i Sverige att det är gamla traditioner som hänger kvar men som nu inte är så strikta. En del gick i jeans men de flesta var lite uppklädda i allafall.

Det var 9 rätter på menyn. Det var bla soppa, kyckling, skaldjur, vegetarisk och så efterrätt förstås. Efter tredje rätten så skar brudparet upp bröllopstårtan och hällde i champagne i glas, sen fortsatte man äta och någon bröllopstårta serverades aldrig.

När man ätit sista maträtten så reste man på sig och gick hem. Det var inga tal, men ett bildspel på brudparet. Till present skulle man ha med sig ett rött kuvert med pengar i.

När vi kom hem så låg kuvertet kvar i väskan vi såg aldrig var man gjorde av det. Hasse får lämna det senare till dem.

fredag 24 oktober 2008

FN-dagen

Ni har väl firat FN dagen i Sverige idag??


Det har vi gjort med råge...Det var fullt program på skolan. Alla nationaliteter hade ett uppträdande på skolan och var klädda i kläder typiska för sitt land. Sverige uppträdde med Mamma Mia på svenska och Pippi Långstrump. Det var lärarna i svenska skolan som tränat med barnen. Bakom så gick det ett bildspel från Sverige som en av grabbarna gjort. Man fick riktig hemlängtan när man såg bilderna.
Finnarna uppträdde naturligtvis också och de sjöng "Hej Tomtegubbar" och sen hävdade de att tomten kommer från Finland. Inte är det väl så???? Jag har faktiskt varit på tomteland i Sverige och träffat tomten.
Amandas klass.

Amanda och hennes danska kompis Catrine.



Det hela avslutades med att det togs ett kort ute på innegården där alla elever var med.
På eftermiddagen kom en strålande glad Emma hem med jättefina betyg.Det var hon värd för allt jobb hon lagt ner.
Min man hade problem med internet på jobbet idag så han kom hem tidigt.För att få en stund ensam med honom så fick man snällt följa med till golfbanan. Amanda följde med en kompis hem direkt efter skolan och Hampus var på simträning så ingen behövde hämtas.
På kvällen blev det grannkväll vid poolen, kinamat och pizza. Amanda kom inte hem förrän kl var 8, hon hade haft jättekul.



onsdag 22 oktober 2008

Deepavali




Legat däckad i några dagar i förkylning, förmodligen den farmor och farfar hade med sig från Sverige.
Idag firades Deepavali i skolan. Deepavali är en indisk högtid,ljusets högtid. Man firar det godas seger över det onda.Enligt en gammal teori så kommer denna högtid från att indierna firade att den sista skörden inför vinter var klar. Barnen i skolan skulle naturligtvis ha indiska kläder på sig och paradera genom skolan. De var så fina.
Halloween är nästa vecka och det förbereds för fullt. Skolan är redan smyckad med spöken och monster, få se hur detta ska sluta....Vi måste fixa dräkter att klä ut barnen i, min dotter vill vara en halloween prinsessa.

söndag 19 oktober 2008

Fotbollsturnering



F och F åkte kl 6, då kom en taxi för att hämta dem. Hasse drog iväg på morgonen för att spela golf , blev upphämtad av en kille vid 8 tiden.
Hampus hade fotbollsturnering på fm. Riktig leråker spelade de på. Deras lag delades in i två lag . Det var en lokal skola som bjudit in Hampus skola och några andra närliggande skolor.De samlade in pengar för att kunna göra en riktig fotbollsplan.Hampus lag vann hela turneringen till slut på straffar .

På kvällen åt vi tacos med grannarna, det var bokat vid poolen så vi var uppe hos Ylva och Joakim.

Farmor och farfars sista dag


Imorgon åker farmor och farfar hem. Jättetrist det kommer att bli så tomt.Farmor och jag har börjat målat schabloner på Amandas vägg . Hon kommer att få alfabetet som en bård mitt på väggen, det blir jättebra.

Hasse och hans föräldrar tog en tur till en bokhandel för att handla lite böcker om Malaysia och sen besökte de golfbanan som ligger här i närheten.
På kvällen blev det middag på chillis med god mat och margeritas.

Amandas Playdate

Idag var Hasse hemma igen pga sin förkylning, det var bara en månads sen han sist låg däckad.Jag kunde ta bilen till flyktingkliniken, det var mycket trafik men jag hittade med hjälp av GPSen. Det tog 45 min att ta sig dit, men skönt att slippa ta tåg och taxi.
Det var över 50 patienter där och de kunde bara ta emot ungefär hälften. Jessica var inte där idag så jag fick försöka sortera själv. Vissa hade ju blivit hemskickade förra gången och de måste vi ju ta emot idag. De inhemska sjuksköterskorna som jaobbar där de får så dåligtbetalt att de ibland inte dyker upp och så kommer de några nya som inte riktigt vet vad de ska gör. idag blev det minst sagt rörigt men vi fick ihop det till slut.Sjuksköterskorna pratar ingen engelska så det är svårt att kommunicera.

På em behövde jag inte hämta Amanda för att hon skulle hem och leka hos en amerikansk tjej som bor lite utanför stan. Sydney heter hon. Hennes mamma skulle skjutsa hem Amanda sen. Hon fick en vägbeskrivning av mig och jag sa att Amanda hittar ju. Problemet var att när de kom till vårt område då sov Amanda och när de väckte henne då pratade hon svenska, men det löste sig till slut.De hade haft jättekul iallafall.
Farmor och jag var ut och shoppade lite och vi var även på IKEA en sväng.

onsdag 15 oktober 2008

Äggmålning

Vilket oväder det var i natt. Vi var vakna nästan allihop, det smällde så hela huset skakade. Blixtrarna och dundren kom samtidigt. Det var riktigt otäckt. Hela rummen lystes upp av blixtrarna trots att man blundade.
Det börjar nog bli lite regnperiod här nu, varmt är det men det regnar varje dag i stort sett.



Idag skulle jag vara med och baka med Amandas klass. Trodde att man skulle få baka chokladbollar med barnen, kul!
Glöm det! Det ska vara på bokstaven e och även lite "science" inblandat. Okej vad gör man då på e?
Eggs, föreslog fröken, marbeling eggs. Visst sa jag, hade inte en aning om vad det var för något. Tur att det finns internet. Det var färgning av ägg med hjälp av karamellfärg. Lite påskigt kan man tycka, men det fick det bli. Vi gjorde färgbad och de fick sätta klistermärken och gummiband på äggen och sen stoppa ner dem i färgbad. Det blev riktigt bra.

Farmor 90 år


GRATTIS FARMOR, 90 ÅR IDAG!!!!

Vi har skickat en blombukett som vi hoppas kommer fram. Det är dagar som idag man känner att man är väldigt långt borta.

Idag skulle Emma åkt på skolresa men hon fick magsjuka i natt. Hon ligger däckad i soffan nu. Farmor sitter och snörvlar bredvid.
Vi gick iallafall iväg på en coffemorning i ett condo bredvid där det var två tjejer som sålde smycken. Farmor hittade en hel del, bla ett par örhängen.


tisdag 14 oktober 2008

Mässa




Emma tog ledigt från skolan för att vara med på mässan ytterligare en dag. De tjänade ihop en bra slant på dessa två dagar.De har slitit hårt men haft otroligt roligt och träffat mycket folk.

Christina och jag gjorde färdigt det sista på Pmet och ska nu skicka in det på onsdag. Tur att vi kan prata med varandra över skypen, trots att det är lite tidsskillnad.

På kvällen var det bokklubb.Det var Anki och min tur att laga maten. Vi gjorde en jättegod fläskfile med gorgonzola och till efterrätt blev det cheescake med frukt.

Fjärilspark

Emma for iväg vid 10 tiden för att jobba på mässan. Hon var såååå fin när hon drog iväg.
Hampus är förkyld så han fick vara hemma och ligga på soffan. Vi andra åkte på lite sightseeing.

Först på tur var fjärilsparken. Nästa stopp blev lunch i fågelparken. Det var 35 grader varmt så det blev inte så långa stunder vi orkade gå.

Vi gick även en sväng i hibuskus och orkideparken.


Afternoon te drack vi på ställe som heter Caricosa. Te med scones och massor av kakor var inte helt fel efter den eftermiddagen. Behöver jag säga att det inte blev mycket till middag på kvällen.Första gången det har blivit kvar på kakfatet när Molins har varit i farten. Naturligtvis fick vi en lite låda med hem av de kakor och mackor som blev kvar.

Garden Mall

Lördag förmiddag så tog farmor,jag och Emma bilen till ett köpcentra där vi handlade kläder till Emma. Imorgon ska hon arbeta på en mässa inne i KL. Då behöver hon ha svarta byxor och vit blus. Inte något som hon har i sin garderob precis. Det var ett ganska exklusivt köpcentra, lite likt NK i stockholm men med mycket bättre priser. Farmor shoppade lite hon med.
På kvällen åt vi mat i en tågkupe på Victoria Station. En restaurang som de byggt efter en station.

lördag 11 oktober 2008

Fredag

Fredag igen. Veckorna går så fort. Idag hade vi en pool eftermiddag. Vi hade bjudit in några andra barn och mammor från andra condon. Det var lite mysigt.
På kvällen åt vi middag tillsammans med några grannar vid poolen.

Farmor och Farfar tycker att det lever rena lyxlivet här. Jag tror inte de är så sugna på att åka hem. De har bara en vecka kvar nu.

torsdag 9 oktober 2008

Simtävling

Imorse hade de satt upp berättelser från barnen vad de gjort under lovet och på Amandas kunde man läsa att hon borstat håret och flygit flygplan.

Direkt efter att jag lämnat Amanda på skolan så åkte jag vidare till kliniken för flyktingar igen. Förra veckan var det helg så då var det stängt.
Idag var det extra många där så när vi träffat alla fick vi sortera bort en del som fick komma tillbaka nästa vecka om de fortfarande är dåliga.
Det blir hela tiden diskussioner om patienten behöver mer vård och tex en specialist. Hur ska det betalas och hur gör man för att komma billigast undan men ändå göra det bra för patienten? En patient som söker för blixtrande huvudvärk på akuten i Gävle får oftast en röntgen av hjärnan direkt, här måste man skicka hem patienten med smärtstillande och avvakta någon vecka för att hoppas att det går över.
Patienterna har inga pengar att betala den dyra vården på sjukhus.
Trots allt kommer man ganska långt med enkla medel, det är otroligt lärorikt.

På eftermiddagen hade Hampus simtävlingar på skolan mot 2 andra skolor. Han kämpade på bra men motståndet var hårt. 2 tredje platser blev det tillslut.

onsdag 8 oktober 2008

China town

Amanda har faddrar bland de äldre barnen och i måndags när de större barnen skulle intervjua de små så bad de Amanda berätta om sin familj:
Min mamma heter Marie och min bror heter Hampus. Min storasyster heter Emma och pappa kommer jag inte ihåg vad han heter.
Stackarn, hon blev nog lite stressad när hon ska svara på engelska så hon glömde bort det. Lite kul var det....

Idag har vi gjort China town, jag och farmor och farfar. Vi strövade omkring och de köpte lite presenter att ta med sig hem till Sverige. Innan vi for hem så åt vi lunch på central market. Det är inomhus så det blev lite svalare åt pensionärerna.
På eftermiddagen dags för svenska skolan för Hampus och simning för Amanda. Farmor och farfar gick hem till poolen.

Hasse fick en kaffemaskin i födelsedagspresent av sin mamma och pappa och igår skulle han glad i hågen prova att göra expresso. Bägaren som han skulle fylla med vatten tappade han så den gick sönder så det blev inget kaffe den kvällen men idag så kom han hem med en ny. Nu kunde farmor och farfar beställa vad de ville ha.

Mamma Mia

Coffemorning på skolan direkt på morgonen. Det var Amandas klass mamma som dragit ihop alla mammor. Insamling av klasskassa och diskussion av kommande helgdagar. Närmast nu är det Deepavali som är en indisk högtid, så nu får vi ut och leta kläder igen.
Halloween är tydligen jätte stort här, en hel komitee´ planerar för skolans firande.
Nästa vecka ska Emma åka på en Malaysian study resa, 6 timmar med buss norrut. Alla från grade 6 upp till grade 12 åker till olika platser i 3-4 dagar.
Ikväll var det information till föräldrarna om detta. De ska åka till Alor Setar. Där ska de jobba på ett ålderdomshem, hjälpa till med matlagning, trädgårsarbete m.m.
På kvällarna är det fullt program med aktiviteter.De ska bo på ett hotel 30 minuter ifrån ålderdomshemmet.
Vid 10 tiden gick jag och 2 tjejer till på bio, Mamma Mia. Vi gick på goldclass. Det innebär att man får en fåtölj som man kan ändra ryggläget på, man får kudde och täcke. Mellan sätena finns det ett bord, så innan man går in så beställer man från en meny vad man vill ha att äta, mat eller godis. Kommer man på när filmen har börjat att man vill ha mer cola då trycker man på en knapp och då kommer det en kille och frågar vad man vill ha. Super lyxigt.
Filmen då... ja den var super bra. Nu ska vi köpa filmen så att vi kan se den om och om igen....

söndag 5 oktober 2008

Söndag

Idag har vi inte gjort många knop. Farmor och jag var och handlade på fm.Medan farmor sen lagade mat så var Hasse och jag på gymmet.
Teresa och Lalle kom hem från Bali igår. Vi träffade dom och vi har fått lite tips om vad vi ska göra när vi kommer dit i december.
Äppelkaka och kaffe vid poolen på em. Ikväll är det hockey igen efter lovet och imorgon börjar skolan igen.
Hörde att det flög lite snö hemma i Gävle, är det sant?? Hörde också att grabbarna hade träningsläger i helgen, Hampus blev lite avundsjuk, det hade väldigt kul när han var med sist.

Putrajaya



Farmor och farfar trodde de skulle få en vilodag idag men vi åkte ut på lite sightseeing.
Vi åkte till någonting som heter Putrajaya. Putrajaya är administrativ huvudstad i Malaysia
. Staden grundades 19 oktober 1995 när regeringen beslutade att flytta ut från KL, som dock fortfarande är officiell huvudstad och där den lagstiftande församlingen finns kvar.
Malaysias förste premiärminister, Tunku Abdul Rahman Putra
, har givit namn åt staden. Putra betyder "prins" på malaysiska och "jaya" betyder "utmärkt".
De fkyttade ut nästan alla departement dit för att det blev för trångt inne i KL. Alla ministrar har fått bygga ett eget departements hus här.Staden kostade 5.9 biljon dollar att bygga.

Sultanen har bla sitt residens därute, och det ligger även en fin moske där ute. Mitt i alltihop finns en konstgjord sjö som vi åkte en tur på. På ena sidan av sjön bor man och på den andra så jobbar man. 75000 människor bor det där ute.

Putrajaya kommer 2020 att bli Malaysias huvudstad för då kommer allt som har med regeringen att göra ligga där.

lördag 4 oktober 2008

Hemresa




Fredagen åkte vi hem efter lunch. Båten gick hemåt vid 1 tiden. Vi hann bada lite och Redang visade upp sig från sin riktigt vackra sida. Solen sken och färgerna blev otroligt vackra i solljuset.

Båt- och bilresan gick bra , vi var hemma igen vid 8 tiden.

Alla var jättenöjda med resan, men det var skönt att komma tillbaka till KL igen.

Redang






Vi stannade i 3 nätter och badade och snorklade. På torsdagen så regnade det nästan hela förmiddagen men då satt vi under parasollet och läste eller badade ändå. Det är i slutet på säsongen nu så att det regnar lite varje dag, men det är fortfarande riktigt varmt.
Snorklingen var otrolig. De hade en badbrygga utanför dit man kunde simma ut och kring den var det massor av fiskar i alla dess färger.

Korallreven intill strandkanten var också fascinerande att se.

Resan till Redang




Klockan 8 på morgonen bar det av. Fullastad bil. Det är väldigt fina vägar så det är inget problem att köra. Bilresan tog ganska precis 5 timmar.
Väl framme i Terenganu tog de hand om bagaget och sen fick vi tillbaka det när vi väl var framme på hotellet, det var smidigt.Färjan över tog lite mer än en timme, men då visade de film så det gick fort.
Det var ett litet hotell med egen strand och en pool.Stranden var helt fantastiskt vit och finkornig.


Lite bad hann vi med före middagen, sen sov Amanda "propellen" Molin gott emellan mamma och pappa den natten.


Lov

Idag börjar barnens Hari Raya lov. En hel vecka ska de vara lediga.
Imorgon åker vi med farmor och farfar till Redang, en ö på ostkusten. Lite ekonomiska som vi är och lite flygsjuka som vissa blir så åker vi bil igen. Vi vet inte hur lång tid det kommer att ta, vi har hört att det kan ta 7-8 timmar. När vi tittar på kartan så är det ca 45 mil. Färjan går kl 3 så om vi åker på morgonen så hinner vi nog i god tid. Vi tar lite fika med oss och lite bra filmer så går tiden fort.
GPS är en otrolig uppfinning, man knappar bara in jetty i Kuala Terenganu så hittar den vägen och räkar ut när man ska vara framme. Den är inte riktigt uppdaterad så den nya motorvägen mot Kuantan finns inte med hela vägen så då ser det ut som vi kör på en åker.