torsdag 25 september 2008

Flykting klinik

Idag har jag varit på en klinik tillsammans med en tjej som jobbar lite frivilligt.
Fick åka monorail dit. Det är "tunnelbana " på spår i luften. Lite häftigt att se staden från denna.
Det är en fransk läkare som håller i mottagningen. Dit kan sjuka flyktingar komma för att få vård. Det var väldigt lärorikt.
En mörk och trång trappuppgång ledde upp till ett väntrum där det satt säkert 25 patienter och väntade när vi kom. Trångt,varmt och mörkt.
De var registrerade av några som kan deras språk. Vi tog sen fram en och en och pratade genom tolk och frågade vad de sökte för och sen prioriterade vi dem in till läkaren. Triage på högsta nivå....

I undersökningsrummet så var det två läkare som jobbade sida vid sida med olika patienter tillsammans med en lokal sjuksköterska.När vi tagit emot alla så hjälpte vi till inne på undersökningsrummet.

Man är så van att ha resurser, här fanns bara den enklaste utrustningen typ blodtrycksmätare, stetoskop och temp. Ett bord fullt med läkemedel som delades ut, salvor och penicillin m.m. Allt drivs genom donationer av pengar.De hade möjlighet att kolla urinprov, graviditetstest och HIV test.( HIV test med bara ett stick i fingret, svar inom några minuter)
Det kom även patienter som var riktigt dåliga som behövde sjukhusvård men inte har möjlighet att söka för då blir de tagna av polisen.Sjukvårdspersonal har skyldighet att anmäla de illegala flyktingarna till polisen.
På kvällen var det uppträdande på skolan. Alla 5:or deltog.Otroliga dräkter och mycket inhemsk musik.
Showen kallades Coulors of Malaysia. De var sååååå duktiga!

( Hampus är längst bak i gul scarfs runt huvudet)

1 kommentar:

Anonym sa...

Snyggt Hampe!!! Så vill vi att du ser ut när du kommer hem till sommarn.
Just nu sitter Nicke och jag nere i stockholm och ska snart ut och äta. Danne är hemma hos Wessa de har sin sista fotbollsmatch ikväll mot Sätra. Lite skönt att de kan koncentrera sig på hockeyn bara. Ha det bra önskar Jane