fredag 27 februari 2009

Turtleday




Hampus mår bättre nu, varit i skolan nu de sista dagarna av veckan.
Full fart igen på träningarna.
Jag tog däremot ledigt från gymmet idag. Har sååå ont i vaderna sen jag tog trapporna ner häromdagen i flipp flopps, 22 våningar, inte att rekommendera.
Denna vecka så har det ju varit turtleweek på skolan. Den avslutades idag med alternative dressday, då får alla klä sig hur de vill om de betalar 5 ringit till skolan. Pengarna samlar de in och ger till välgörande ändamål.
Amandas klass gjorde ett besök på ett condo en bit från skolan där de har en ganska stor damm med fiskar och sköldpaddor. Alla barnen hade gjort tallrikar som såg ut om sköldpaddor med handtag på där de fick bröd att mata djuren med, det var uppskattat.
Det var nästan fler föräldrar än barn med på utflykten. Det är så roligt att lyssna på de amerikanska mammorna, de hittar på så många fantastiska superlativ för allt. Jag kan inte förstå hur de orkar vara så positiva till allt. Allt är så marvellous, gourgeus, wonderful m.m. Inget fel i det men man önskade att man kunde få lite av det.
På eftermiddagen hade vi som är nya i sweas styrelse ett möte med ordförande. Hon berättade lite om swea och hur det fungerar. Det blev mycket prat om annat också, det var verkligen trevligt och upplyftande. Man märker att man inte är ensam med alla konstiga funderingar som man kan få här, man har mer tid över här att tänka och fundera på.
Amanda åkte med hem till Catrine och idag ska hon sova över, få se om vi får hämta henne ikväll för hon var lite osäker innan hon åkte.
Hampus har fotboll och hockeyträning ikväll. Jag ska gå över till Lotta och äta semla.

onsdag 25 februari 2009

Örvärk

Hampus har örvärk idag, haft det sen i söndags. Hemma en dag till.
Han hade rejält ont i örat så på kvällen gick vi ner till mottagningen mitt över gatan.
Blir lika förvånad varje gång. De dyker på en på en gång och frågar om man vill träffa en doktor, ingen frågar vad du söker för. De bara registrerar en och sen får man sitta ner och vänta.
På 30 minuter var vi hemma igen.
Det kostade 100 kr för besöket plus örondroppar som jag fick direkt där vid registreringsdisken. det var väldigt irriterat men ingen öroninflammation den här gången. Han har ju haft 3 öroninflammationer sen i oktober. Denna gång får vi se om det släpper med örondroppar.
Vi ska tillbaka på koll nästa vecka.

Följetong av sjukstuga

Nu är det Hampus tur att vara sjuk. Ont i halsen och örvärk.
Jag var på lärarmöte i svenska skolan på förmiddagen,
annars var vi bara hemma och vilade.
På eftermiddagen hämtade jag hem Hampus läxa. När jag kom till klassrummet hade några tjejer i klassen gjort ordning en stor hög med böcker och det satt en liten söt lapp på.
Jag bakade semlor på kvällen, hade tagit med mig mandelmassa från sverige.
Det blev riktigt mumsigt.

söndag 22 februari 2009

Lugn Söndag

Rejäl sovmorgon , Amanda vakande inte förrän 11, då hade vi i allafall ätit frukost. Grabbarna drog iväg på dykkurs. Hampus var så lagom pigg efter gårdagen.
Amanda och jag bakade äppelkaka.

Regnade under em, annars har det varit ganska bra väder nu i veckan.
Väldigt varmt. Fåglarna sjunger på morgnarna, det känns lite som vår i luften. Hur nu det kan komma sig, här som det är sommar jämt.
Det blev en lugn söndag med familjen.

Tillbaka till Traders


Lugn förmiddag med lunch vid poolen. Grabbarna var iväg och köpte nya fotbollsskor som gick sönder igår på träningen.På eftermiddagen var det match för Hampus. De spelade mot en annan skola. Träningarna och matcherna är på en skola inte alls långt från där vi bor. Jättefina planer med konstgräs, men kokande hett, det stod helt still i luften där. De förlorade matchen med 1-0 de spelade en tredje halvlek bara för skojs skull men fick avbryta för att det började åska.

På kvällen åkte vi med Lotta och Fredrik in till stan. Hampus var på poolparty hos en kompis och skulle sova över. Amanda var hemma med Lottas barn med deras maid.
Vi åkte först till Traders hotell. Lite ångest hade man när man klev in genom dörrarna där. Det var där vi bodde när vi kom hit. På översta våningen har de en bar med utsikt över tornen. Man sitter alldeles vid fönstren och runt en pool. Det var oväder även då så det regnade i poolen men det var tak över borden så det blev rätt så mysigt. Kolla in utsikten.
Vilka vanor vi lägger oss till med va! Skönt att få rå om karln lite.
Vi åkte sen vidare till en italiensk restaurang som var en non halal restaurang , vilket betyder att de serverar griskött. Liten och mysig restaurang med mycket folk.
Vi kom hem kl halv 1 och då var alla barnen utom Nora vaken.

Fredag


Tjejerna fick åka utan mig till Taman Negara. Är bättre i halsen men kände att det var ingen hit att följa med ut i djungeln.
Fredag och veckan är slut, Amanda och jag var vid poolen en stund efter skolan. Hampus hade först fotbollsträning på em och sen hockey som vanligt på kvällen. Blir lite mycket för honom vissa dagar, det är typiskt att allt ska köra ihop sig på samma dag.
På kvällen pratade jag med stora tjejen på skype. Det kändes bra. Hon hade Håkan Hellström konserten att se fram emot under kvällen.Har nu sportlov i veckan.

torsdag 19 februari 2009

Förkyld igen

Har åkt på en förkylning igen, jätteont i halsen, men gick iväg till svenska skolan ändå på eftermiddagen.
Amanda började sina simlektioner igen så Linda fick komma dit och följa med henne hem efteråt, medan jag gick vidare till 3-4:an. Barnen är så trötta när de kommer dit och ska försöka koncentrera sig 2 timmar till, det är inte lätt. Vi har börjat med lite geografi och vi pratar om Sveriges landskap.
Hampus kom hem och var så nöjd , alla rätt på rättstavningen på sin svenska lektion. Det var bra gjort.Hem och åt lite middag och sen hade han fotbollsträning.
Hasse hann knappt hem förrän han skulle iväg och spela hockey. Han tränar 2 ggr i veckan nu, han har blivit som barn på nytt.

tisdag 17 februari 2009

Benkoll

Måndag igen. Det har varit en späckad helg med aktiviteter. Amanda frågar alltid när det är måndag hur många dagar hon ska gå tills hon är ledig igen.
Skolsköterskan är på gång igen i skolan. I höstas var hon ju i skolan och kollade om de hade några blåsor på händerna idag var det synen som skulle kollas.
Amanda berättade, när hon kom hem, att hon som tittade oss i händerna förr du vet hon var i klassen idag igen. Nu fick vi visa att vi kunde se, mamma nästa gång hon kommer då kanske hon ska se om vi kan gå på våra ben.
Det lät lite roligt när hon sa det men när hon sen fortsatte och berätta så förstod jag vad det kom ifrån. Förra helgen när vi var på en gata inne i stan så såg hon en kille utan armar och ben som låg på backen. Det såg otäckt ut, och alla bara gick förbi. Hon hade ändå noterat att det fanns en stol i närheten som han nog satt på när han inte låg. Det där har satt spår hos min dotter.
Just på denna gata så är det många som är vanställda eller handikappade som är ute på gatorna och tigger eftersom det är mycket turister just där. Man vill ge åt alla men det går ju inte....
Kvällen tillbringade vi famför datorn och försökte boka resa till vår stora dotter som ska komma med oss tillbaka i höst. Danne och Johanna kommer också med. Jätteskoj.

söndag 15 februari 2009

Klättervägg










Fotbollsträning igen idag på morgonen. Det var två trötta killar som gav sig iväg.
Efter lunch var det nya projekt på gång. Vi åkte ut till samma köpcentra igen,1 utama, där det finns ett ställe som heter Camp 5, där kan man klättra klättervägg.
Det fanns otroligt många olika väggar att klättra på. Vi var en liten grupp och vi hade 3 instruktörer som hjälpte oss. Vi fick börja på en liten vägg och sen byggdes det på så på slutet var vi uppe på 12 meters höjd med sele och grejer. Väldigt spännande, men jobbigt. Vi var helt slut i armarna. Lite läskigt var det, speciellt när vi skulle ner. Instuktörerna stod nere och höll emot, när Hasse skulle ner då lyfte instruktören från marken. Det kändes ju tryggt.
Han berättade att igår när det var en stor kille som skulle ner hade han varit flera meter upp på väggen innan killen var nere.
Pratat med Emma på telefon idag, hon är och tävlar med simlaget. Det hade inte gått så bra sa hon men hon ångrade inte att hon åkt.

Fotbollsträning



Hampus har inte tyckt att fotbollsträningen på söndagar varit speciellt kul så idag for vi iväg och provade en annan träning.
Det finns ett stort köpcentra som heter 1utama som är 5 våningar högt och på taket där så har de en fotbollsplan med solskydd över. Natuligtvis är det nät på sidorna och det är även fläktar i taket så att det inte blir för hett. Idag var det 35 grader varmt men det gick riktigt bra att spela där.Träningen hölls av bla en gammal Sunderland spelare, Hampus tyckte att det var riktigt skoj. Det bästa med det här är att de har träningar här i närheten av Mont Kiara så vi slipper skjutsa. Där uppe på taket fanns det även plats för baseball träning.


Vi åt lite lunch efter träningen och sen bar det iväg hem till poolen. Det var välbehövligt i värmen.
På kvällen var vi bortbjudna till en familj som bott här i flera år. Jättetrevligt och det blev sent, vi hade två trötta barn med oss hem.

fredag 13 februari 2009

Fredag igen

Nu är den här veckan slut. Amanda och jag sitter och tittar på morden i midsommer, grabbarna har åkt på hockey.Idag firade man alla hjärtans dag på skolan, det var pyssel och bakning och alla skulle vara klädda i rosa eller rött.

Lite uppskattning från fröken som dyker upp lite då och då.

Efter skolan har Amanda ,varit och lekt hos en kompis utanför stan.Hon åkte skolbuss med Catrine hem och vi hämtade henne sen på kvällen. Det tog Hampus och mig 1 timme att hämta hem henne.
På förmiddagen var det coffemorning med Amandas klass. Nya projekt som ska planeras. Nu är det fun fair på gång. En "lekdag" med massor av aktiviteter på skolan. Matlagningskurs ska det också bli. Vi har några koreanska mammor i klassen som ska ha en matlagningskurs i koreansk matlagning i slutet på februari. Det ska bli spännande. Jag har lovat att baka svenska semlor till alla mammorna då. Få se vad de tycker om detta.

Skolfröken

Det blev inte prinsessa, det blev skolfröken. Tur för mamma att de flesta fröknar klär sig som vanligt folk. De fanns ingen hejd på fantasin hos barnen (eller föräldrarna), det var frisörer, astrounater, läkare, prinsessor m.m.
Apropå frisörer så när vi klippte oss i helgen så pratade jag lite med frisören. Han var intresserade av hur det var att arbeta som frisör i sverige. Det är dubbelt så dyrt att gå till frisören hemma och då får man inte den obligatoriska massagen på 15 minuter som man får här.
De jobbar 6 dagar i veckan året om. Det är aldrig stängt i salongen. De har ingen semester alls, förutom kring chinese new year då de är lediga i 4 dagar. Han blev alldeles tyst när jag talade om att vi har 5 veckors semester och 2 dagar ledigt i veckan. Vi har det ganska bra i Sverige, eller hur.

onsdag 11 februari 2009

Spirit Week




Denna vecka är det Spirit Week på skolan. Detta innebär att barnen ska klä ut sig, programmet ser ut som följande:

Student Council has decided upon the Spirit Week (February 10th -February 13th)
activities. Participation from students and teachers is encouraged, and involvement or
assistance from parents is welcome - this is Spirit Week!!
The schedule is as follows:

Tuesday : Pajama Day- Students and teachers dress in their favorite pajama
outfits. Modesty counts here at school, so be appropriate. Bring other
sleeping props like pillows, teddy bears, blankies, etc.

Wednesday : Tiger Day - Students will come to school in their most imaginative
“Tiger Spirit” costume and/or face-paint. Show your true school spirit
on this day.

Thursday : Job or Career Day – Do you know what you want to be when you grow
up? Good! Then come dressed as the person you will become. Don’t
know what you want to be when you grow up? That’s ok. Come
dressed as someone you respect or admire. Have fun with this!

Friday : Valentine's Day – Be my valentine and dress in red or pink. Get in the
spirit of the holiday and dress for the part.

Igår var det pyjamasdag och det var ju ganska enkelt, men idag var det tigrar som gällde . Efter att ha letat i flera affärer i flera dagar blev resultatet ganska bra tillslut. T o m Hampus gick iväg med svans, mask och orange färgad tröja. Bästa klassen med flest deltagande får ett pizzaparty.
Imorgon ska man klä ut sig till det man vill bli som vuxen. Amanda funderar på prinsessa men sa till mig att:
-Mamma, det är ju inte ett jobb.
När jag förklarat att det finns faktiskt riktiga prinsessor både här och i sverige så bestämde hon sig för att det skulle hon bli i alla fall. Vi får väl se hur det går.
I skolan idag var det klättervägg med Amandas klass, otroligt varmt var det men de klättrade på. De börjar bli riktigt duktiga nu.

måndag 9 februari 2009

Rullskridskor

Hasse och Hampus började sin dykarkurs idag. Amanda och jag åkte och klippte håret och handlade mat.
Vi tog en tur in på leksaksaffären och Amanda hade fått lite pengar av mormor innan hon for tillbaka hit och hon hittade nu rullskridskor som hon ville köpa.


Kolla in ,Hello kitty bikini och Barbie rullskridskor! Det ni!
På eftermiddagen blev det bad i poolen och sen pizza med grannarna på kvällen.

Hop on hop off


Denna helg är det långledigt igen,måndag är helgdag. Nu har vi varit här en vecka och det känns som mycket längre.
Vi tog en riktig sightseeing dag idag. Det finns en buss som heter hop on hop off, som går runt i KL och stannar vid de mest sevärda turistattraktionerna. Vi tog den stannade först vid en sjö där vi gick runt och tittade lite. Det var väldigt varmt, 35 grader, så det blev inte så lång promenad. I parken kunde man hyra kanoter bla.
Vi fortsatte sen till turistinformationen där det var fullt uppträdande, de hade en speciell helg om Borneo och man kunde få många restips. Vi promenerade därifrån till Twin Towers där det blev lunch och lite shopping. Letar för fullt efter tiger kläder men har inte hittat något än.
.
Vi åkte sen vidare med bussen till centralstationen och därifrån åkte vi monorail. Det är en slags "tunnelbanetåg" fast den går på spår högt uppe ovanför all annan trafik. Barnen tyckte det var spännande. Det kostade 4 kr att åka tillbaka in till stan. Vi åkte till Bukit Bintang vilket är bla det mest exklusiva shopping områdena i stan.
Det var otroligt mycket folk ute, de firade slutet på chinese newyear.Vi åt lite glass där och åkte sen taxi till vår bil som vi parkerat vid fågelparken. Vi var rejält trötta allihop klockan var över 9 innan vi var hemma. Tittade lite på en film innan vi somnade.

torsdag 5 februari 2009

Swea

"Genom att samla Sweor kring vårt gemensamma språk, vårt svenska ursprung och kulturarv blir SWEA både en träffpunkt och ett skyddsnät med länkar över hela världen, något som gör livet utomlands lättare"

Idag har jag varit på Sweas årsmöte. Invald i styrelsen, jag ska ingå i valberedningen.
Vår första uppgift ska bli att hitta någon som är lite datavan och vill hålla i sweas hemsida här i KL.Vi är ca 60 medlemmar här i KL, det finns ca 8000 medlemmar i hela världen fördelade på 40 länder.
Swea har ett digert program med bla luncher, pubkvällar, studiebesök på företag, cykelturer m.m. Det finns något för alla.
Amanda har fortfarande problem med magen sen magsjukan, äter dåligt. Hon börjar tunna ur lite. Hörde att magsjukan drabbat furuvik med, det var ju trist.
På kvällen var jag och barnen ner till plazan på marknad och köpte lite frukt. Det är marknad där varje torsdag de säljer både frukt, mat, kläder och leksaker.
Saknar vår stora tjej enormt, det är väldigt tomt här utan henne. Av rapporterna jag får hemfrån så verkar hon ha det bra.
Hasse och Hampus har bestämt sig för att ta dykarcertifikat, de har fått en bok som de ska läsa och de börjar kursen på söndag.

onsdag 4 februari 2009

Svenska skolan

Idag var det debut för fröken Marie i svenska skolan. Det kommer att vara varje onsdag 2 timmar åt gången.Vi är 3 stycken som har ansvar för 3-4:an. En utav oss är riktig lärare hemma i Sverige. Det är bra att hon har full koll på vad vi ska lära ut vilket jag däremot inte har.
Man måste friska upp kunskaperna rejält, idag var det långa och korta vokaler, dubbelteckning eller inte.Ibland får man tänka till ordentligt.
Lite småsnack var det, främst bland grabbarna, de flesta är ganska trötta efter en lång skoldag, men 2 timmar gick väldigt fort.Kul var det i allafall.
Nu känner man sig som en riktig fröken för nu har jag ett gäng stenciler på skrivbordet som ska rättas, kul att få vara den som håller i röd pennan.

tisdag 3 februari 2009

Skoldag

Nu är vi igång med vardagen. Almanackan fyller på sig med aktiviteter. Nästa vecka är det olika teman i skolan bla ska de vara utklädda till tigrar en dag. Hur vi nu ska lösa det??Någon som har en tigerdräkt som ligger och skräpar vänligen skicka den till oss
Båda Amanda och Hampus tyckte att det var roligt att gå iväg idag tror jag.
När vi kom till Amandas klass kastade sig tjejerna över henne och var jätteglada. Fröken sa att de hade väntat på henne i flera dagar.
"After school aktivites" började direkt idag, Amanda har jag anmält till music and movements och fun fun fun. Idag var det music and movements, dans och sång. Det är så smidigt att fröken följer med dem till de klassrum där aktiviteterna är så man behöver inte hämta barnen förrän efteråt. Hon var helt slut och alldeles svettig när jag hämtade henne, men hur glad som helst.
Hampus var lite moloken när han kom hem, han hade saknat Erik idag. Jag har inte pratat svenska på hela dagen idag sa han.
Jag följde med Lotta på pilates idag. Det var kanske lite lugnt för mig men jag ska ge det några gånger. Det är nog bra att varva med annan träning.

måndag 2 februari 2009

Jetlag

Det har varit så svårt att vända tillbaka till lokal tid, både när vi kom till Sverige och nu när vi kom tillbaka till KL. Tyckte inte alls det var lika svårt i somras. Igår kväll gick jag och la mig kl halv 10 och tänkte att om jag läser så blir jag nog trött men vid 2 hade jag fortfarande inte somnat. Gissa om man var trött idag på morgonen trots att vi vaknade runt 10. Morgondagen vågar man inte ens tänka på.
Barnen börjar skolan imorgon och Hasse jobbar, de fick en extra ledig dag pga att det är helgdag idag. Det var nog tur det annars hade det varit 2 trötta barn idag.
Hampus har tillbringat dagen med att ta igen skolarbete som han inte gjort i Sverige och Hasse fick sitta med och hjälpa till. Amanda och jag har varit vid poolen och fikat med grannarna.

söndag 1 februari 2009

Tillbaka i KL

Efter att ha tagit farväl av alla igen, tårar och tandagnisslan, så var det dags för återresa till KL. 12 timmars resa och Amanda hade sett fram emot att få spela spel och titta på film. Visade sig att hela systemet var trasigt så det blev varken musik, film eller spel. Tur att vi hade lite ritblock med oss. Det blev en lång resa för henne, Hampus hade sin dator med sig så att han kunde spela på den.
Vi åkte kl 13 från arlanda och landade kl 7 på morgonen i KL. Vi hade sovit lite i omgångar men var helt slut efter resan. Vi åkte taxi från flygplatsen och det visade sig bli en skräckfärd med en chaufför som satt och halvsov???? Hasse fick prata med honom men det hjälpte föga. Det var nästan så att man ville kliva ur.
Väl framme visade det sig att lägenheten var städad från topp till tå och kylskåpet var välfyllt med mat och det var blommor på bordet. Linda (vår maid) har varit här medan vi varit borta. Lotta, vår granne, hade handlat och fyllt kylskåpet.Toppen!!
På kvällen bjöds det på taco vid poolen tillsammans med grannarna. Lite skönt att vara tillbaka i värmen måste jag erkänna, men tungt att inte Emma är med. Hon har startat en mamma och pappa blogg som bara Hasse och jag har tillgång till så vi kan delta i hennes vardag lite. Det känns bra. Det har varit så bra att kunna vara hemma och vara med och installera hennes hos mormor och morfar. Jag tror att hon var glad över att slippa följa med oss tillbaka.