onsdag 29 april 2009

Onsdag kväll

Idag är jag lite piggare så min man och jag har faktiskt ätit lunch på tu man hand idag.
Det händer inte ofta. Han reser bort ikväll och jag och barnen åker till Lankawi imorgon bitti.
Vi kommer hem på söndag och han blir borta till måndag kväll.
Skönt för barnen att vara lite ledig.
Idag har det annars varit fullt ös efter vanliga skolan med svenska skolan, simträning och fotbollsträning.
Taxin kommer halv 6 imorgon bitti så det är dags att gå och lägga sig.
Trevlig valborg!!

måndag 27 april 2009

Bihåleinflammation igen

Haft huvudvärk och örvärk hela helgen, konstaterad bihåleinflammation igen. Pencillin kur i 1 vecka. Hoppas jag blir bättre tills vi ska åka till Lankawi.Det blev en eftermiddag i soffan med skärgårdsdoktorn. Det ni!
Hampus åkte iväg på sin fieldtrip imorse. Han ringde på eftermiddagen och de verkar ha det bra.

söndag 26 april 2009

Motorcykelfärd

Familjen Palm drog iväg till Lankawi imorse. Planet gick vid lunch. De ska vara borta 1 vecka, jag och barnen åker dit på torsdag då det är lov på skolan.






Familjen Molin gick på svenska skolans simdag . Sonen bröt ihop en bit in på järnmagistern efter örvärk, dottern ville inte simma alls och maken längtade ut på golfen. Vi blev inte så långvariga som ni kanske förstår.
Svenska skolan anordnar varje år en dag på skolan där barnen kan ta svenska simmärken. Anki beställer märkena från Sverige och det är sen utdelning när alla har simmat färdigt. Det brukar vara jätteuppskattat.


När vi kom hem efter lunch så ringde Lotta och frågade om Hampus ville åka motorcykel med Fredrik på em. Det hade han väntat på. Han kläddes i heltäckande kläder, hjälm och skydd för ryggen. Han sken som en sol när de for iväg och de var borta i några timmar. Han har tydligen en rejäl tuta på mc´n som låter som en lastbilstuta vilket fungerar bra i denna trafik.Pappa Hasse fick äntligen komma ut på golfbanan med några kineser.
Hampus ägnade sen kvällen åt att packa för sin fieldtrip imorgon.

Sockerbrännvin

Hampus har börjat tagit golflektioner ute på golfklubben. Han är ivrigt påhejad av pappa och farfar som vill spela golf med honom i sommar. Han tycker att det är jättekul.
Vi som har lite ansvar var och handlade mat inför kvällens mat vid poolen.
Vi gjorde sen ordning tacos som vi åt tillsammans med Lotta och Fredriks familj. Hasse hade lovat att bjuda på carperinia drinkar. Han fick en flaska brasilianskt sockerbrännvin av Lalles familj när han fyllde 40. Klockan 6 skulle vi vara vid poolen och kvart i 6 så började min tidsoptimist till man att blanda till allting. Det stank brännvin i hela lägenheten. Nu var det så att drinken skulle bestå av 90 % is, och det hade vi ingen och affären hade slut. Han fick ta bilen tillslut och åka iväg och köpa. Tillslut kom han tillbaka med mängder av is.
Visst ser han ut som tagen direkt ur "cocktail"?


Tjejerna badade och åkte rollerblades hela kvällen.




Nya glasögon

Tränade på förmiddagen idag, fick syrran som sällskap. Vi hade sen styrelsemöte hemma hos Eva. Anna berättade om sin resa till Washington, där hon varit på världsmöte med SWEA.
Vi ska hinna samlas en gång till innan sommaren så att vi får grovplanera programmet för hösten.
Vi har haft vår bil på service och efter det så försvann mina glasögon. Jag har dem ofta när jag kör bil så att de låg där när vi lämnade in bilen, nu är de borta. Killen har lovat att ersätta oss bara jag skaffar ett par nya. Vi åkte iväg och fixade det idag på eftermiddagen. Nu hade jag ett helt gäng med smakråd med mig, ska hämta dem på måndag.
Hockey på kvällen för grabbarna och vi tittade lite på film.

Barnvakt


Idag på fm träffades vi lärare i 3-4 för att grovplanera för hösten. Vi ska ju försöka täcka in svensk samhällskunskap, historia, geografi och det svenska språket. Det är lite väl mycket för att vi ska hinna med det på 2 timmar i veckan. Att läsa och skriva svenska språket känns ändå som det viktigaste. Vi kommer att var kvar alla tre i höst och det känns bra.
Hampus slutar på svenska skolan i höst och ska börja läsa på sofia distans istället. Då får man material i sommar och sen läser man på distans. Han ska även börja läsa spanska och det får bli med privat lärare efter skolan. Han kan inte ha spanska i skolan eftersom han fortfarande läser extra engelska. För att komma ikapp dem i Sverige som nu läst spanska i 1 år så måste han börja i höst.
Linda och Maria åkte på en shoppingtur och moster fick vara barnvakt under em och kvällen. Det gick hur bra som helst. Vi fick besök av lilla Milton och hans mamma, han är några månader yngre än Nora.


onsdag 22 april 2009

Svenska skolan

Idag på fm unnade jag mig att ligga vid poolen med lilla syster. Det har varit rätt fint väder nu några dagar, så även idag.
På em var det svenska skolan igen. Vi tittade på film idag så det blev en lugn lektion för lärarna.
Skolan har besök av ungdomar från Australien som är här för att sjunga,spela och dansa. Barnen har sett dem uppträda lite på skolan och kom hem och sa att de ville se deras show. Vi gick iväg på kvällen hela familjen plus Linda. Maria och Nora var hemma. De var helt otroliga. De blev en otrolig stämning i aulan. Folk här är väldigt duktiga på att visa andra människor uppskattning så det tjöts, visslades och applåderades rejält.

Mera orm

Imorse haffades jag av ett gäng tjejer som skulle ut och gå en tur i skogen. Jag har varit där och gått och sprungit tidigare. Idag dök det upp en nästan 2 meter lång orm på vägen alldeles intill mig. Jag flög in i tjejen som gick bredvid mig, det värsta var att den inte var ett dugg rädd heller fastän jag skrek rätt ut. Den ringlade längs med vägen mot de andra tjejerna som gick bakom sen smet den lugnt in i skogen. Riktigt otäckt, man funderar över vad man skulle göra om man blir biten när man är sådär ute i skogen.
Det har varit lite väl mycket orm nu på sista tiden. Det var ju inte länge sen Amanda träffade en kobra på väg till lekplatsen hos en kompis. Hasse blev påmind om detta igår när de läste saga. Amanda hade med sig en djurbok hem och när ormarna dök upp så pekade hon på en kobra och sa "men pappa där är ju ormen vi såg". Hasse hade nog inte riktigt trott på det förut men blev lite skärrad när han tänkte på vad som kunde hänt.
Linda, Maria och jag åkte till Batucaves och sen till Frim för att promenera. Linda och jag gick och skrämde upp varann, så tillslut fick Maria gå först med en stor pinne och slå i marken för att alla krälande varelser skulle försvinna.
På kvällen var det bokklubb, det var jag och Anki som stod för maten den här gången.

måndag 20 april 2009

Cykeltur i FRIM



Imorse var det en liten konsert på skolan. Alla från Grade 5 stod i Breezeway och sjöng innan alla började skolan. Det var jättetrevligt. De är så duktiga och jag tror att Hampus tycker att det är riktigt kul. Det låter riktigt bra.
Jag tog Hasses cykel på fm och åkte med några tjejer till FRIM för att cykla i djungeln. Det var så skönt, det var riktigt fint väder och det blåste så det inte blev alltför varmt. Det påminde om Sverige när man cyklar en varm sommardag, helt underbart. Man slås också av vad lugnt och tyst det är utanför staden. Där vi bor är det ljud från byggen och bilar m.m nästan hela tiden.Vi cyklade i ca en timme sen hittade vi ett malaysiskt tehus där vi drack te och åt konstiga bakverk.


Linda och Maria låg vid poolen under fm och ser nu ut som två räkor. Solen tar rejält nu när det är så här fint.Maria ville se IKEA här så vi tog en tur dit när barnen kom från skolan. Vi fikade där, det blev cider och chokladbollar, riktigt svenskt.Maria försökte hitta saker som finns på KLs IKEA som inte finns i Sverige, hon hittade då ett rökrum som hon måste prova. Hon hittade även ett bönerum men där gick hon inte in.

lördag 18 april 2009

Maria 40 år

Idag fyller moster Maria 40 år. GRATTIS!!
Väcktes med jordgubbar och champagne på sängen. Fick lite presenter och av oss fick hon en spabehandling. De fick åka på turkiskt bad. Amanda och jag fick vara barnvakt.

Grabbarna drog iväg på fotbollsturnering.Hampus spelade först med skollaget under fm och sen under em var det uttagning till en serie som börjar i slutet på april. Det gick jättebra för Hampus, han fick mycket beröm av pappa.
På kvällen åt vi på en mysig restaurang som låg lite ute i djungeln.


Fredag

Linda och Maria for iväg själv med taxi idag. Maria skulle hämta sina nya glasögon som hon beställt.Beställde igår och fick dem idag, helt otroligt. De for sen in till tornen och åkte hem med Hasse mot kvällningen.
Vi hade lärarmöte under fm. Blir lite nya klasser till hösten, verkar som om vår klass 3-4:an blir ganska stor. Vi planerade de lektioner som är kvar. Det är endast 2 riktiga lektioner kvar tills skolavslutningen i slutet på maj. På onsdag har vi filmvisning vilket de brukar ha en gång per termin.
Amanda följde med en kompis hem så jag fick gå hem utan barn idag. Det blev gymmet istället och sen spelade Hampe och jag lite kort och badade.
På kvällen hade vi pizza vid poolen med grannarna. Det är trevligt, Lotta gjorde jordgubbsdrinkar med mixer, supergoda. Hockey för grabbarna på kvällen.
Hasse spelade i onsdags och kom hem med en svullen näsa, fick en klubba på näsan. Tur att han hade visir på sig som tog emot lite.

torsdag 16 april 2009

Ormjakt

Jag och en tjej till åkte in till KLCC för att träffa en kille från sverige som fått kontakt med mig genom Hasse. Han är intresserade av att ordna resor hit till KL från sverige. Han ville ha lite hjälp om vad som är värt och se och göra. Första resan ska ev bli i oktober och då behöver han hjälp att ta hand om turisterna som kommer och hjälp med lite guidning. Vi får väl se vad det blir av det. Han är även frilansjournalist så imorgon ska han följa med på hockey och skriva ett reportage om Hampus.
Eftersom jag var borta några timmar så skulle syrran följa med Lotta och hämta Amanda på skolan. När de gick i gången nere vid poolen så väste det till i buskarna och uppe på häcken ligger det en 1 meter lång grön orm. Den var bara 1 dm från Lottas arm när hon fick syn på den. Det blev en väldig kalabalik med trädgårdkillar och vakter som sprang om varann. Ormen ringlade upp i ett träd och tillslut fick en av killarna klättra upp i trädet och ta död på ormen. Den var giftig sa dom. Känns inte bra med tanke på att småbarnen går i buskarna och plockar blommor och löv m.m.
Syrran har inte haft det så lätt de få dagar hon varit här...
Hon är lite höjdrädd och måste nu bo på 22 våningen. Hon hatar hissar och hon kan inte ta trapporna med barnvagn. I måndags när vi hämtade på skolan så var det ett rejält åskväder med rejäla åsksmällar och hon har alltid varit lite rädd för den och idag var det ormen...

15 years anniversary


Det blev först 15 snoddar i håret, sen satt de för hårt efter 1 minut så då fick vi ta ur alla igen och tillslut så blev det 15 sticker på tröjan. Barnen hade fått speciella 15 års tröjor som de kunde ha på sig just denna dag.
På förmiddagen hade Swea ordnat en föreläsning om NLP, neurolingistisk programing eller något sånt. Det handlade bla om hur vi använder vår hjärna och hur vi påverkas av vad vi eller andra säger och gör. Han talade mycket om hur man kan påverka bla sjukdomar med positivt tänkande. Det var intressant och tänkvärt.
Eftermiddagen ägnades åt svenska skolan. Gästerna fick klara sig själva idag. De höll sig mest runt poolen.

tisdag 14 april 2009

Mr Rhino

Familjen Palm sov länge idag, vi andra drog iväg till jobb,skola och gym. När jag kom hem så hade de vaknat och de hade sovit ganska bra under natten.
Amanda hade klättervägg på fm så idag hade hon full publik. Vi tog en promenad ner till torget och åt lunch och gick sen tillbaka och hämtade Amanda.
På em provade vi poolen och Nora fick låna en täckande badddräkt av Lottas Nora. Lotta är helt otrolig, allt man behöver fixar hon, barnsäng, barnmatstol, leksaker, blöjor m.m.



Amanda hade med sig Mr Rhino hem från skolan idag. Det är en noshörning som går runt bland barnen i klassen och så följer det med en bok hem där man sätter in kort eller ritar vad Mr Rhino varit med om under dagen. Amanda var så noga med att jag skulle smyga in och ta ett kort som visar när hon sover med honom. Ser väl mysigt ut...

Imorgon fyller Mont Kiara international school 15 år. De ska firas bla med att barnen ska ha på sig 15 av något.Jag berättade det för Amanda och hon sa efter en stund "men mamma va varmt det kommer att bli". Hon tog för givet att hon måste ha 15 tröjor eller byxor på sig. Nu blir det nog 15 stickers på tröjan istället....

måndag 13 april 2009

Nytt Sverigebesök

Idag dök Linda, Maria och Nora upp. Jag hämtade dem ute på flygplatsen. Nora hade sovit gott på resan och inte varit ledsen alls. Det var så kul att se dem igen. Nora har vuxit rejält sen sist.
De var rätt trötta efter resan så de sov några timmar på fm.
På eftermiddagen så gick vi ner och hämtade hem barnen. De blev ett rejält åskoväder när vi skulle gå hem, men som tur var fick vi skjuts hem av Lotta och Irene.
Det blev en lugn kväll som avslutades med lite film.

söndag 12 april 2009

Sista dagen med familjen Nilsson

Nu är familjen Nilsson på väg till flygplatsen för att flyga tillbaka till Sverige. De är nog ganska nöjda med sin resa men började få lite hemlängtan nu, iallafall delar av familjen. Hasse och Hampus skjutsade ut dem till flygplatsen. De har varit så kul att ha dem här, och de har hunnit med en hel del.

Vi har tillbringat dagen vid poolen där Krille och Amanda försökte knäcka varandra med konster från poolkanten.

Imorgon kommer kusinen, hon har mailat och talat om att hon har packat väskan och att planet är i tid. Moster kommer att vänta på flygplatsen.

lördag 11 april 2009

Lördag i Cameron

Frukost på hotellet efter en lång natt med Amanda i en extra säng. Grabbarna sov i en enorm dubbelsäng, men när man flyttade dit på natten fick man inget täcke. Det var bara att gå tillbaka till snurrmoster. Hon sover alltid skönast.




Efter frukost tog vi en tur till en jordgubbsodling och några växthus. Växterna var otroligt billiga. Jag köpte en chiliväxt och en kvinna frågade mig var jag bodde,i sverige svarade jag och hon tittade på mig och växten och skakade på huvudet. Hon trodde väl att jag var helt knäpp.
Vi åkte sen sakta nedför de regnskogstäckta bergen, ibland hade vi molnen runt ikring oss. Vädret var inte det bästa idag, regnade lite av och till. Lite pirrigt var det när vi skulle nerför och regnet stod som spön i backen, då såg man inte mycket.

Cameron Highlands

Fredag morgon, barnen blev hastigt sjuka och vi drog iväg lite tidigare på dagen till Cameron Highlands. Det är Malaysias mest betydande "hill station", belägen ungefär 1500-1800 möh.

Från KL tog det 3.5 timme att ta sig dit trots att det bara var lite mer än 15 mil till vårt hotell. Vägen dit är en riktig åksjukeväg de sista milen, smala, krokiga och branta vägar.Temperaturen uppe bland bergen är betydligt behagligare än i KL, lite svensk sommar över det hela. Cameron är lite av malaysias trädgård där man driver upp grönsaker, frukt och blommor. Det mesta av landets te produceras här.
Vi besökte ett teplantage och det var en otrolig syn.






Tebuskarna plockas var sjunde dag och plockarna kan få ihop över 40 kg på en dag, 5 kg blad ger 1 kg te.

Det finns ett engelskt smokehouse som vi åkte till på eftermiddagen och drack te och åt scones.
De hade också en ljuvlig trädgård med underbara växter.



Känns denna växt igen kanske, amaryllis.


Vi tänkte ta en liten tur till ett vattenfall, vi körde efter gpsen på en liten väg som blev mindre och mindre. Vi passerade flera av de lokala innevånarnas hus och odlingar. De tittade långt efter oss. Tillslut kom det ett par killar springande mot oss med machetas i handen. Jag låste snabbt bilen, men sen visade de upp sina vita tandrader i de mörka ansiktena och såg riktigt snälla ut."Sorry, sorry, boss says that you cant go further, road closed, sorry".Kankse de odlade annat som vi inte fick se???
Ok vi var tvungna att vända på denna lilla väg men det gick bra tillslut. Inget vattenfall blev det i allafall. Kvällen avslutades på ett kinahak med supergod mat, där alla hittade något att äta.

torsdag 9 april 2009

Grattis Pappa

Grattis Pappa på .......års dagen. Hoppas du får en bra dag och att du får allt på din långa önskelista. Puss och kram. Hoppas det dyker upp något från oss idag och kanske nästa vecka.

Tesco, matvaruhuset, stod på listan idag för våra gäster. Krille skulle stå för middagen och skulle handla lamm hade han tänkt. Det blev revbenspjäll och fläskfile istället. Han frågade efter lamm i disken och de pekade på revbensspjällen.
Några nya svenskar som ska flytta hit i sommar var här och hälsade på idag. De har fullt upp med att titta på lägenheter. Hampus hoppas att de ska flytta hit till vårt hus så han har någon att spela fotboll med. De hade två pojkar lite yngre än Hampus.
Amanda och Hampus skulle ha med sig pengar till skolan idag för samla in till fattiga människor som behöver bygga bättre hus. De får rita upp del av hus ju mer pengar klassen samlar in. Amanda kom hem och sa att hon ville rita mycket så att jag skulle ge 500 ringit. Hon fick först fem ringit men det gick inte och lura henne ( snåla mamma), hon sa det här räcker inte till många hus. Hon är inte dum hon.
Hampus tog med sig alla små pengar som vi hade sparat i en burk ända sen vi kom hit. Fröken fick sitta och räkna och fick tillslut ihop det till över 200 ringit.

Frim






Idag fick gymmet vara. Simon, Krille och jag drog iväg till Frim för lite motion.In i regnskogen , upp på berget.Det var rejält varmt och fuktigt. Vi gick några kilometer varav några hundra meter var på canopywalk uppe bland träden.
Tjejerna åkte till ett köpcentrum och shoppade istället.
På eftermiddagen hade vi svenska skolan igen. Vi ska avsluta vårt landskapsprojekt, och barnen ska nu får skriva vykort till någon svensk kompis.



tisdag 7 april 2009

Vanlig vecka igen

När nu ni i Sverige går på påsklov så går barnen här tillbaka till skolan igen.Det var två trötta barn som skulle iväg. Inte roligt att gå och lägga sig i tid på kvällen när man har gäster här. De tyckte i allafall det var roligt att träffa alla kompisar igen.
I Amandas klass körde de igång med bakning, jag hade lovat att baka något till påsk med dem. Vi gjorde gula muffins med massssor av icing och strössel. De fick göra två var och en fick de äta på en gång, yummy.


Amanda visar här upp sin påskhare som hon gjort.


Hampus har fullt upp med läxor igen.


I kväll har jag varit iväg på ett Swea möte där det var en kvinna från SEB banken som berättade vad vi skulle göra med alla våra miljoner när vi kommer hem.
Skoja bara, hon berättade om vad SEB banken kan erbjuda för tjänster åt sådana "expats" som vi. När vi kommer hem efter några år utomlands så ser det ut som om att vi inte är riktigt kreditvänliga, då kan de hjälpa till om man tex vill låna pengar m.m.

söndag 5 april 2009

Dont bribe me!

Idag var det lite tungt på morgonen. Hampus, Hasse och Krille åkte till fotbollsträningen.Vi andra låg och drog oss lite.
Vi drog sen iväg in mot stan, vid ett rödljus så såg vi en polisbil. Ser ni vad det står i bakrutan?

Don´t bribe me. (Muta inte mig).
Hasse har då lyckats två gånger. De inger verkligen stort förtroende, den malaysiska poliskåren.

Vi åkte först till timesquare, ett köpcentra där de har en berg och dal bana inomhus. Det blev inte så mycket shoppat men Krille passade på att prova lite tesorter.
Efter det for vi vidare mot Central market, en "marknad" som är inomhus. Där säljs det malaysiska hantverk, batik m.m.. Vädret var inte det bästa så det passade bra att vara inne.

Krille hittade tröjor som ska passa alla utom de små.Vi hittade också ett "fiskspa" där man kunde prova att sätta ner fötterna i 10min för 5 RM. Det killade en aning.....


Kvällen avslutades med hamburgare på Chillis.Imorgon är det skola igen, men jag tror att de är ganska nöjda med sitt lov.

Hört att Idol kommit till Gävle, är det någon som vågat sjunga ut?