tisdag 27 oktober 2009

FN-dagen

Detta inlägg kommer lite för sent, har mycket i huvudet nu för tiden så det glömdes bort....
Idag var det FN dagen på skolan. Alla barn på elementary school var utklädda i sitt lands färger. Svenska barnen hade tränat på Idas sommarvisa och sjöng den. I bakgrunden hade vi ett bildspel med bilder från Sverige. Alla länder hade sitt uppträdande av sång eller dans.
Det bjöds sen på mat från olika länder. Lite långt blir det för det är många länder som ska uppträda men i år fick man högst hålla på i 2 minuter, det blev jobbigt ändå mot slutet för barnen att sitta still.

Kindergarden


Har varit hjälpfröken i Amandas klass idag. Det är så roligt och vara med i klassrummet. Ms Telfer, som fröken heter, är en ung tjej från Nya Zealand som är super pedagogisk. Hon har full koll på barnen. Har aldrig hört henne höja rösten utan barnen vet precis när det är läge att lyssna. Några killar har myror i brallorna och har svårt att sitta still och lyssna, men hon har sina knep för det också. Hon pratar med barnen på ett enkelt sätt, och förklarar alltid varför hon vill att de ska göra vissa saker.
Dagen började med att Jose hyllades för han fyllde 6 år idag. Efter detta så hade de show and tell, vilket innebär att de visar och berättar om olika saker. Just nu är det en speciell leksak. Amanda visade inte idag utan hon har alltid på torsdagar.

Efteråt får barnen alltid frågor om vad kompisen har berättat och sen får även de ställa frågor till sin kompis. Frågar man eller säger något bra så får man en sticker att sätta fast på sin tavla.
Barnen körde sen igång med sina uppgifter vilket var stavning och matte.
På rasten bjöds det på cupcakes och choklad milk ute i korridoren.
Mange är förkyld idag så han stannade inne medan Malin och jag drog iväg efter lunch för att växla pengar inför morgondagen.
Eftermiddagen tillbringade vi vid poolen.
Hasse har precis kommit från jobbet nu så nu blir det film, World Trade center, innan vi sussar.

måndag 26 oktober 2009

Hyatt hotell i Kuantan


Nu är vi tillbaka i KL efter en helg med mycket sol, bad och god mat. Tänk vad bortskämda vi blir.


Hotellet låg väldigt fint alldeles intill stranden. Det var inte så långt till andra restauranger och en liten strandpromenad, vilket var skönt så att man inte bara behövde vara på hotellet. Vi åt middag på några lokala restauranger, chicken och rice i alla dess former. Min man ♥ som alltid ska krångla till det beställde grillad fisk. Alla fick sin mat, alla åt upp sin mat men det dök inte upp någon fisk. Det slutade med att han fick äta en hamburgare på MacDonalds, stackarn.

Vi hade tur och hade fint väder hela helgen trots att regnperioden börjar nu.
Vattnet i sydkinesiska havet var varmt och svalkade knappt, och det var en del rejält höga vågor.







Idag på förmiddag for vi tillbaka till KL, nu är gästerna med Hasse och tittar på Hampus fotbollsträning.
Nu blir det en dag hemma här sen åker vi till Vietnam på onsdag. Det ska bli en upplevelse.

Fredag

Idag blev det en tur till Batu Caves, där jag inte varit tidigare .....typ 4 gånger, men var gör man inte som reseledare. Trevligt ändå, händer alltid nya saker. Inne i grottan idag var det en indisk ceremoni som pågick, vilken var intressant att följa.


Kalle tyckte att aporna var häftiga men trapporna var lite väl långa...
Jag går inte ett steg till... så det var bara för pappa att bära.
Barnen gick full dag i skolan och Hampus hade spanska och Amanda gympa efter skolan, sen bar det iväg mot östkusten.
Det blev mörkt och började regna vilket gjorde att det inte var så kul att köra, men fram kom vi vid 9 tiden.

torsdag 22 oktober 2009

Sightseeing

Maries solresor har varit i full gång från morgon till kväll. Gymmet först innan gästerna vaknade sen var det chinatown som gällde. Blev en hel del shoppat faktiskt.


På eftermiddagen åkte vi till tornen för att träffa Hasse och äta middag. Till Kalles stora förtjusning så visade de upp Malaysias främsta motorcykerl förare, så det fanns mycket att titta på.

Malin och Mange

Nu har de dykt upp, grannarna, var ut på flygplatsen och hämtade dem vid 7 tiden på morgonen. Resan hade gått bra men de hade inte sovit så mycket så det tog inte lång tid innan de sov gott i Emmas gamla rum. Väckte upp dem vid 2 tiden så vi kunde gå och hämta barnen. Lite pool på eftermiddagen medan jag var på svenska skolan.



På kvällen var vi rätt slut allihop men vi hann med lite paketöppning på balkongen. Kalle hade ju fyllt 3 år här i början på oktober.

måndag 19 oktober 2009

KL step by step

Slut på lovet och dags igen för skola och jobb. Vi lämnade familjen Eriksson som under dagen skulle ta sig ut till flygplatsen för att lämna KL.
Jag och Cilla hade tagit på oss och ordna en guidadtur genom Swea i Lake Garden med hjälp av KL step by step. Ett bra bok om man själv vill ta sig runt på sightseeing. I boken står precis vart och hur man går för att se olika områden och det berättas kortfattat om vad man ser.


Denna staty är till minne av soldater som dog i andra världskriget.


Vi följde stegen i boken och tog oss runt dessa krigsmonument, fjärilspark, orkidepark och fågelpark m.m. Vi avslutade med lunch efter att alla hade handlat på sig orkideer.

söndag 18 oktober 2009

Sista dagen med familjen Eriksson

Imorgon återvänder familjen Eriksson till Sverige och höstmörkret. Som tur var så har de sitt höstlov kvar när de kommer tillbaka. Lyxigt.



Förmiddagen tillbringade vi ute på 1Utama där barnen lämnades in i en pysselstuga och vi andra gick runt och shoppade. Vi köpte nya resväskor, de andra har varit med om en hel del så de har gått sönder. Poolen på eftermiddagen och sen en god middag på kvällen på Victoria Station.

Helg

Ingen hockey på fredagskvällen pga att det är Deepavali helg nu. Fotbollsträningen körde på som vanligt på kvällen men annars blev det en lugn fredagkväll. Hampus och Erik sov över hos Fredrik. Småtjejerna spelade finns i sjön om och om igen.
På lördagsmorgonen drog Hasse och jag in till stan. Amanda fick vara hemma med Teresa vid poolen och var så nöjd med det. Vi letade kakel till vårt badrum i Sverige. Hade hört att det var mycket billigare här än hemma. Hade en föreställning om att allt skulle ligga i lådor i någon lagerlokal, men så fel jag hade, det var minst lika fint som hemma, och det fanns hur mycket som helst att välja på. Insåg att vi måste fundera hur vi vill ha det och vilken färg vi vill ha innan vi börjar leta på allvar.


Kakelplattorna var verkligen billiga. De små som kanske är 25*25 cm kostade 3 RM alltså 6 kr. Sen fanns det naturligtvis det som var dyrare också. Nu blir det ut på nätet och leta efter lite inspiration, sen får vi se vad det blir.
Lunch med maken i lugn och ro vilket vi har lyckats några gånger med nu, jättemysigt. Vi tittade sen förbi hemma hos Anki och Mischi för att se deras nyrenoverade badrum.
Hela eftermiddagen gick sen åt till att få ordning på barnen till kvällen, vem som skulle vara var. Tillslut hade vi 8 barn som åt pizza hemma här.
Vi vuxna åkte sen in till Star Hill galleria inne i stan för att äta middag med ett helt gäng svenskar. Vi åt på en japansk buffe restaurang där man betalar ett inträde och sen ingår allt i priset. Fanns väldigt många olika rätter att välja på. Blev en trevlig kväll.

torsdag 15 oktober 2009

Hemresa

Dagarna gick fort och onsdag åkte vi tillbaka. Vi tog båten in till hamnen och där väntade vår bil som vägrade starta. Batteriet var urladdat. Tillslut sysselsatte vi 5 malajer som startade upp bilen med ett annat batteri så att vi kunde komma iväg. De tjänade 100 kr och var jätteglada över det.
När sen min man skulle köra hemåt så var det slut på bensinen, nästan. Tänk att han inte planerar sin resa bättre..... Han ansåg att det var mitt fel eftersom det var jag som körde dit. Hursomhelst så åkte vi på ångorna fram till en bensinstation och bilen startade igen också efter det som tur var. Det är alltid ett äventyr när vi är ute och åker.
Vid 8 tiden var vi hemma igen och då blev det Macdonalds homedelivery vid poolen. Tjejerna som saknat poolen hela helgen var hur nöjda som helst att få bada.
Vi fick inte plats allihop i vår bil utan Lalle och Erik tog bussen hem. De åkte taxi till Johur Bahru och tog sen en buss därifrån som skulle gå kl 5 men den var inte full så så då väntar den tills den blir det. Efter 45 minuter fick Lalle säga åt honom att köra eller så skulle de stiga av och ta en annan buss.
Det skulle också vara en direkt-buss till KL men den gjorde ett antal stopp för mat och toabesök m.m. Resan skulle ta 3,5 timme var det sagt. När den stannade för 3:e eller 4:e gången så frågade Lalle: Varför stannar vi nu då? Då var det toapaus igen och då hade de 20 minuter kvar till KL.
Rökarna på bussen var nöjda i allafall. De var inte hemma förrän klockan var 11. Då hade vi precis dragit igång en DVD film med Wallander.

Höstlov på Sibu

Lördag morgon så tog vi bilen till östkusten igen, denna gång till ön Sibu. 4,5 timme i bil och sen 15 minuter med båt så var vi där. Vi möttes på stranden av familjen Eriksson som varit där några dagar innan.




Vi bodde i hyddor med sängar med stora myggnät. Hyddorna var väldigt enkla men mysiga, spjälor i golvet så man såg rätt ner i backen och många husdjur som kröp omkring. Kan inte säga att man sov så bra första natten.
Hela stället var väldigt lugnt. Stranden låg bara ett stenkast från hyddorna och Sydkinesiska Havet bjöd på varmt vatten och stora vågor.


Barnen har haft fullt upp med surfing, bad, spel och lek. På kvällarna serverades det barnmeny lite tidigare än vuxen maten så att de sen kunde leka hela kvällen.


Det var lite besvärligt med sandflugor , vissa av oss fick rejäla bett medan andra klarade sig bra. De kliar rätt bra än vill jag lova.
Amanda blev jätttedålig i sitt eksem, vet ej om det är solkrämen eller saltvattnet eller vad det kan vara. Nu är hon prickig över hela kroppen och ögonen har svällt och det kliar och kliar, stackarn.


fredag 9 oktober 2009

Deepavali



Som sagt så firas Deepavli på skolan idag. Det är en indisk högtid som firas av hinduer över hela världen, Celebration of the victory of good over evil, the uplifting of spiritual darkness. Hinduerna smyckar sina hus med ljus och bjuder på godis och presenter. Man har också fyrverkerier.

På skolan firas detta naturligtvis med en parad, och idag fick vi även se lite indisk dans, Bollywood nästa...

Vi hade så roligt när vi provade dressen igår kväll i affären, det hade nog expediterna också. Amanda är ju ganska stor och för att få en tunika som passar hennes överkropp så var byxorna hur stora som helst. Tillslut så hittade vi denna röda och gula dress. Halsduken var viktigast....

Jag har haft problem med ryggen ett tag så efter skolan var jag på massage. Träffade där en burmeisk tjej som var jätteduktig. Vi pratade lite efteråt och hon berättade mycket om sitt land, Myanmar som det heter. Hon berättade att hon flytt därifrån till Malaysia för 3 år. Hon berättade lite på knagglig engelska om deras situation där, om militären som styr, misshandlar och våldtar. Här har hon fått ett "flykting kort" som gör att hon får stanna här men blir ständigt stoppade av den malaysiska polisen ändå. Hon visar sitt kort men de kräver ändå att hon ska betala dem för att låta henne gå. Tänk vad vi har det bra egentligen, tänk att leva under ständigt hot om att bli utkastad. Hon har inget hemland att komma tillbaka till tycker hon.
Eftermiddagen och kvällen ägnades åt gympa, spanska, fotboll och ishockey. Amanda och jag blev bjudna över till Lotta på nybakt kaka när grabbarna åkte på hockey.
Nu är väskorna packade igen för en trip till östkusten där vi ska möta upp våra gäster.
Barnen börjar sitt höstlov idag så vi blir borta till onsdag.

Torsdag

Grattis Vår Nisse som har namnsdag idag!!

Gästerna drog iväg tidigt imorse ut till ön Sibu på västkusten. De åkte buss och det tar sin lilla tid. Vi kommer efter men åker först på lördag.
När vi skickat iväg dem så drog alla iväg till sitt, jag gick till gymmet och körde ett Spinning Pass, jättekul men oj så jobbigt. Ledaren är en pigg kille som peppar oss till max och svetten rinner, tänkte flera gånger att nu går jag av och går hem men då får han en och jobba lite till. Skönt efteråt i allafall.
Hasse jobbade inte full dag idag pga att ögonen sved rätt bra efter lunch. De har hemskt torr luft på kontoret. Han måste ha i ögondroppar varannan timme för att läkningsprocessen torkar ut ögat. Helt otroligt är det i allafall, han ser bättre nu än med glasögon . Ögonen är fortfarande lite röda men det går hur bra som helst för honom att läsa nu. Han är sååå nöjd. Ser frugan för första gången utan glasögon, vilken chock det blev....
Imorgon firas den indiska högtiden Deepavali här på skolan. Alla barnen ska vara klädda i indiska kläder. Förra året lånade jag så detta året fick vi åka och köpa. Hon är så fin i sin nya dress.
Hampus dyra fotbollsskor som vi köpte i somras har redan gått sönder så han passade på att köpa ett par nya när vi ändå var iväg.

tisdag 6 oktober 2009

Goodbye glasses

En händelserik dag har det varit idag. Jag skjutsade Hasse till en ögonklinik imorse där han under dagen skulle göra synundersökningar och efter det operera ögonen med laser för att sen slippa glasögon.
Jag lämnade av honom och for sen själv till Brickfield för att gå på en föreläsning om malaysiska titlar. Det vill jag lova var en hel del att lära. Titlar här är väldigt viktigt och man kan läsa ut en hel del om bla släkten av namnet. Läser man tidningarna här och de skriver namnen på tex en parlaments ledamot så kan det bli flera rader för att skriva ett namn.
När det gäller vanligt folk så behåller kvinnan sitt namn här hela livet fast för enkelhetens skull så kallar de sig ofta för Mrs och sen mannens förnamn, tex Mrs Johan.
Man behåller också pappans namn, så man kallar sig Johan bin Daud, vilket betyder son av Daud. Är man dotter till Daud så heter man tex Rosnah binti Daud. Tilltalar man Johan så säger man Hello Mr Johan, man använder alltså förnamnet. Mohammed använder man ofta i namnet förstås.
Genom namnet kan man också se från vilken del av Malaysia man kommer tex om det står Wan framför namnet kommer man från norra delen. Du kan även se på namnet om du har utfört pilgrimsfärden till Mecka.

På eftermiddagen efter styrelsemöte med Swea så hämtade jag min man. Allt har gått bra och nu är allt väldigt grumligt men det ska var bättre redan imorgon. Ögondroppar varannan timme och solglasögon är det som gäller nu. Han har rejält ont och får äta smärtis men det ska också ha gått över till imorgon. Återbesök imorgon så får vi se om allt är som det ska.

måndag 5 oktober 2009

Gäster

Strax före 8 ringde det på dörren och där stod hela familjen Eriksson, trötta men glada. Måste erkänna att vi sov hela familjen. Vi hade lite problem att somna kvällen innan. Amanda sa: Mamma, jag är så excited över att de ska komma så jag kan inte sova.
Resan hade gått bra trots att det kom fram senare än vad som var tänkt, men de blev bra kompenserade från flygbolaget, så nu kan de åka hit en gång till om de vill.
De hade massa mat med till oss, bla falukorv och en stor påse smågodis, härligt. Det var jättekul att se alla igen, det är ju nästan ett år sen vi sågs sist.
Förmiddagen gick fort och vi kom tillslut ner till poolen för att bada och käka lunch. Vi blev ett helt gäng tillslut, 10 barn och 4 vuxna.
Familjen Eriksson sov i omgångar under dagen och på kvällen gick vi ut och åt. Hasse och Hampus drog på hockey och vi andra somnade rätt snart.

lördag 3 oktober 2009

Fotbollsturnering

Hampus hade ingen hockey igår kväll så det blev en lugn hemmakväll med en film. Det var kanske tur att han kom isäng itid igår för idag var det dags för en fotbollsturnering. De åkte iväg kl 7 på morgonen med bussen. De skulle till ISKL vilket är en annan internationell skola.
Vi åkte dit efter 2 för att hämta upp honom och köra honom till nästa aktivitet som var fotbollskalas på 1utama. Det visade sig att det blev inget kalas, för när vi kom så hade de kommit till semifinal som de vann och sen vann de även finalen mot ISKL. Vi var inte hemma förrän vid 6 tiden.
Det spelade jättebra och det var så kul att se. Det var så hett där vid planen så svetten bara rann av oss som stod och tittade på, man kan ju bara tänka sig hur det var att spela...Killarna såg ut som röda tomater i ansiktet sen hela kvällen.

Lalle och Teresa, som skulle dykt upp på kvällen, ringde och berättade att planet var fullt igår, så de fick sova över i Köpenhamn och sen åka vidare via Paris och Bangkok, så nu hoppas vi att de dyker upp imorgon bitti. Det är många kompisar som väntar här...

fredag 2 oktober 2009

1 oktober

Nu är biljetterna bokade hem, den 18 december åker vi härifrån och nu kan vi ju inte åka direkt så det blev via Bangkok, KLM tror jag. Får se hur det blir, vi har ju varit så nöjda med MAS.
Hasse kommer att jobba hemma i Sverige och kommer troligen att vara hemma över Amandas födelsedag i januari. Det känns bra.
Jag har varit och tittat på några lägenheter idag i vårt condo. Blir ju lättast om han bara flyttar ner några våningar men samtidigt vill vi hitta någon som är någorlunda fräsch.
Annars är det lugna gatan här, sonen är ju på skolresa. Han kommer hem på fredag, det ska bli skönt att ha honom hemma igen.
Kunde äta lunch med maken idag, han var hemma tidigare för att han skulle till sjukgymnasten. Uljud, streching och massage på handleden. Nu får han även äta antiinflammtoriska tabletter ett tag så att inflammationen ska ge sig.
Amanda och jag badade í poolen idag på eftermiddagen, det kändes som att det var jättelänge sen. Blir nog mer av den varan nu när Teresa och Lalle kommer från kalla Sverige.