onsdag 12 november 2008

Matlagningskurs


Idag har jag varit på kurs i malaysisk matlagning. Det var jätteskoj. Vi var 6 stycken som deltog, bara svenskar. Vi fick en egen liten gasplatta och var och en fick laga sin egen mat. Vi lagade förrätt, varmrätt och efterrätt.

Först gjorde vi Kuih Cara Berlauk, vilket var som pannkakssmet , naturligtvis med kokosmjölk i, som vi stekte i små formar och i dem hade vi köttfärs chililök och curry bla.
Vi lagade Nasi Lemak som är malaysias nationalrätt. Det är ris kokat i kokos mjölk och till det gjorde vi Sambal udang, en kryddstark räkröra.

Till efterrätt gjorde vi Sago Gula Melaka, sagopudding med palsocker. Speciell smak men gott med palmsockret till.
Tillslut fick vi äta alltihop, vi var så mätta, och allt var riktigt gott faktiskt.




Vi hade en del intressanta diskussioner med kvinnorna som höll kursen, de var båda födda muslimer i Malaysia men uppväxta på helt olika sätt. Den ena var mer modern, utan slöja var skild en gång och den andra var starkt muslimsk troende med slöja och bad 5 ggr om dagen. Vi frågade vad hon tyckte om de moderna kvinnorna och hon sa att de är mellan dem och gud, man blir straffad efter att man dör om man inte lever upp till koranen. Hon sa att hon bråkade aldrig med sin man , de kunde ha olika åsikter om saker och ting men då blev det mannen som fick bestämma. Hon hade 6 barn och de var strängt uppfostrade enligt koranen. Vi frågade också vad som händer med barnen om de kommer hem en dag och säger att nej nu vill inte jag ha den här slöjan mer. Hon svarade då att det kommer inte att hända.

Jag var hemma till halv 3, då det var dags för simträning för Amanda. De hann simma i 10 minuter sen började det att åska och regna.

Emma har jättemycket i skolan just nu och pluggar all ledig tid. Hampus han glider mest omkring och har det bra. De har bara läxa om de inte hinner klart på lektionerna och då kryper tävlingsmänniskan fram i Hampus och så jobbar han på som bara den.Han håller även på att träna på sina trummor till den stora konserten den 5 december.

Inga kommentarer: