lördag 29 november 2008

Krya på dig Farmor!

Hampus gick till skolan idag trots att han inte var riktigt bra. Fortfarande ont i örat. Både tränaren från simlaget och fotbollslaget på skolan har ringt och frågat när han kommer för det är turnering i fotboll i helgen och träning med simlaget på en annan skola idag. Bada får han inte göra i allafall, men fotbollen kan han kanske vara med på.
Amanda följde med Catrine hem idag så jag behövde inte hämta henne idag. Fick ett mail under em med bilder på dem när de varit ute och lekt, de var så smutsiga. Hon var nybadad när hon kom hem som tur var.
Hampus och jag åkte iväg och köpte inneskor till fotbollen. Stannade och fikade en stund innan vi for hem igen. Emma skulle tävla på en australiensisk skola på em men de fick åka hem för att det regnade och åskade.Tre timmar bara att sitta fram och tillbaka i buss. Trist.
Satt upp lite julstjärnor i fönstren idag, vi har så höga fönster så jag var tvungen att låna en stege för att nå upp. Det blev fint till slut.

På kvällen pratade jag med mamma och hon berättade att farmor hade åkt in på sjukhus pga en liten hjärtinfarkt. Stackarn. Hoppas hon kryar på sig och får komma hem snart. Känns att man är långt hemifrån när det händer sådana här saker.

Lussebullar och pepparkakor




Måste komma igång med lite julstämning så vi drog igång med att baka lussebullar och pepparkakor. Luktade lite jul i allafall.
Som ni ser så ser malaysiska lussebullar exakt ut som svenska.
Blev som det alltid blir när man bakar pepparkakor , man får stå kvar själv på slutet och baka.Elsa och Amanda tröttnade efter ett tag.
På kvällen var vi till skolan på konsert. 200 barn i alla åldrar deltog och det var helt otroligt bra gjort. De spelade delar i olika musikaler, bla Annie get your gun, cats, rent mfl. Riktigt proffsigt.


onsdag 26 november 2008

Julsaker

Hampus fortfarande inte bra i örat så vi var tillbaka till doktorn. Fick nu penicillin i 6 dagar.
Han var rätt ful i halsen också.
Vi lånade lite svenska filmer av Erik så hade han att göra medan Teresa och jag åkte och handlade mat.
Har börjat jaga julsaker. Trodde inte att vi skulle vara här över jul så vi har ingenting med oss. Tur att IKEA finns. Köpte en julstjärna att hänga i fönstret, även en adventsljustake. Någon advenstsljustake med 4 ljus har vi inte fått tag på än.
På IKEA kan vi köpa fina levande granar. Köpte även lite glögg och pepparkakor till advent där.
Julstjärnor som krukväxter har jag också fått tag på, få se hur de står sig i värmen. Delar till pepparkakshus fanns också att köpa på IKEA, men de som gjort dessa förra året sa att efter en dag så smälter det ihop pga av värmen.
På eftermiddagen träffade jag Eva och Julia från Norrköping. Hon som hittade oss genom bloggen. De har varit här i ca 2 veckor nu. Julia ska börja på svenska skolan så jag följde med dem dit och visade var de höll till. Nu har vi mailat och pratat på telefon så det var så kul att träffas.
Hampus öra värkte hål på em, han har verkligen jätteont. Hoppas att det vänder nu av penicillinet.

Sjukstuga...igen

Hampus örvärk, halsont och feber. Fick vara hemma från skolan idag.
Han sov i princip hela dagen.
Jag passade på att jobba lite med vår uppsats.

söndag 23 november 2008

Turneringens bäste forward

Hampus och Hasse gav sig iväg på morgonen tillbaka till turneringen. Trötta var de så de åt frukosten i bilen.De förlorade igen sista matchen, man Hampus blev vald till turneringens bästa forward. Detvar ju kul.
Lunch åt vi vid poolen idag. Pannkaka och fruktsallad.


Hasse drog iväg och spelade lite golf på eftermiddagen.
Hampus hade jätte ont i örat så vi var til doktorn med honom, visade sig att han hade öroninflammation.

Hockeyturnering

Lite sovmorgon för hela familjen. Emma var ute sent i natt och Hasse och Hampus var på hockey igår kväll.
Vi kom inte iväg förrän farmåt lunch och då åkte vi till Bangsar för att Hampus skulle köpa sin efterlängtade cykel som han surt har sparat ihop till. Vi hade med oss Erik och David.
Amanda och jag gick till djuraffären och tittade på djuren. De har hundvalpar och kattungar i små burar i skyltfönstret. Amanda ville så gärna ha en ny hund.
Jag frågade henne vad tror du Salsa säger om vi kommer hem med en ny hund.
-Oh, en kompis säger hon nog sa Amanda. Självklart!


Hampus köpte iallafall en orange crosscykel som han är hur nöjd som helst med. Han har verkligen saknat att cykla.
På kvällen var det dags för hockeyturnering, vi åkte ut lite tidigare så att vi skulle kunna äta lite middag där. Sunway Lagoon var julsmyckad med kulor, girlanger och granar.

Amanda och Emma var hemma, Amanda fick vara hos Elsa och sov över där.
Turneringen började vid 7 på kvällen med lite invigning.


Det var otroligt mycket folk som stod på alla våningarna runt rinken och tittade.Rejäl stämning så grabbarna fick ordentligt med stöd. Det var tre lag från Malaysia och tre lag från Singapore som möttes. Hassa coachade ett lag, men inte samma som Hampus spelade i.

Ni känner väl igen strumporna på nr 66.
Första matchen vann de med 3 -1. Hampus gjorde 2 mål och var jättenöjd. Nästa match då var han lite punktmarkerad och fick ett rejält rapp över handleden och knuffar i ryggen. Ganska fult spel var det ett tag.Han lyckades få in 1 mål men de fick stryk till slut.



Han var rejält knäckt efter matchen, tårarna rann och han hade ont överallt. Klockan var rätt mycket innan det var slut. Jag tror vi var hemma till 1. Vakterna i gardhouse sa GoodMorning Sir till Hasse när han körde in bilen i garaget.




onsdag 19 november 2008

Ny familj från Sverige

Idag ligger jag däckad med feber och huvudvärk. Har väl fått min mans envisa bakterier. Teresa är en ängel och ser till att Amanda kommer hem från skolan och att hon får leka med Elsa s att jag får vila.

Genom bloggen har jag fått kontakt med en svensk tjej från Norrköping som nyss flyttat hit.Hon ringde idag och berättade att de var på plats i lägenheten. De håller på att ordna för sina 2 tjejer i skolan. Jättekul att höra rösten på henne, vi har mailat ett tag innan hon kom hit. Nu ska vi försöka träffas när hon kommit i ordning lite.
Man kastas snabbt tillbaka ett år i tiden och tänker på hur det var när vi kom. Hur tufft det var.Hur dåligt vi mådde men också vad mycket vi gjort och upplevt under detta året.

På begäran sätter jag ut ett kort på bilen.




PTC-parent teacher conferance

Idag går barnen halvdag för att det är kvartsamtal för föräldrar och lärare efter lunch. Träffade först Ms Ghazali, "The Dragon lady", Hampus fröken. Hon var över lag nöjd med honom , han var bara lite slarvig. Allt ska gå så fort. Han gör många slarvfel för att han har för bråttom.
Hon tyckte att han hänger med bra och att språket flyter på. Han ska fortsätta gå på ELL, extra engelska lektioner, för att vara bra förbered till 6:an. Då börjar man högstadiet här.
Han skötte sig bra på lektionerna och var artig och trevlig tyckte fröken. Det ni!

Amandas lärare var också väldigt nöjd med henne. Hon var den enda i klassen som hängde med på allt och gav 100% tyckte fröken. Det var ju kul att höra.
Språket var inga hinder nu och hon har börjat spontant räcka upp handen och berätta saker. Det var positivt. Självförtroendet har fått en rejäl puff uppåt.

Emma har inga kvartsamtal, får terminsbetyg imorgon. Kom hem idag och berättade att hon hade bäst i klassen på sitt geografi prov. Det var hon värd, som hon läste till detta, hon satt med det till långt in på nätterna.

måndag 17 november 2008

1+1 lunch

Idag har jag varit på en 1+1 lunch. Jessica bjöd in 8 tjejer som fick ta med sig en gäst. På så vis ska man träffa lite nya människor, det var tjejer från massa olika länder, Norge, Danmark, Malaysia, Frankrike Nya Zeeland m.m.
Jessica hade lagat mat till alla, helt otroligt. Det var jättegott. Jag bjöd med Teresa.
Idag började Emmas simträning.

Det var skönt för henne att komma igång igen. Lite mör var hon efteråt.

Hampus och Hasse var på IKEA och bunkrade upp med julmust och pepparkakor, få se om de finns kvar till advent?

Gocart


Sov inte många timmar i natt. Airconditionen i vårt rum lät som ett reaplan. Frukosten serverades en bit bort så vi packade ihop oss i bilarna och for iväg. Inhemsk frukost med Nasi lemak, kyckling korv och bönor m.m.

Vi fortsatte till gocart och hästridning.De hade också paintball vilket killarna pratat om sen igår kväll men tyvärr måste man vara 16 år för att få göra det så det blev inget.

Åkte hem vid 2 och hade en lugn eftermiddag hemma.Hockey på kvällen såklart. Nästa helg är det turnering i Sunway Lagoon, då kommer det lag från Indonesien hit och ska spela mot våra grabbar. Det ska bli kul.

Famosa

Idag var vi fyra familjer som drog iväg i morse för att åka till ett resort som ligger ca 10 mil söderut.Vi var allt som allt 17 personer varav 10 barn i alla åldrar.
Vi åkte strax innan lunch så när vi kom dit så började vi med lunch. Vi hyrde en villa med en liten pool där alla familjerna kunde bo.


När vi installerat oss så åkte vi till ett badlandskap där det blev full fart på alla. Det fanns "strand" med fejkade vågor och vattenrutschbanor för alla åldrar bla en stor badring för 5-6 personer som for ner för en bana. Där fick man hålla i sig rejält.
Tillbaka till huset för att duscha och snygga till oss lite och kanske dricka lite gin och tonic, sen var det dags för cowboyland. Det var tyvärr fullt på restaurangen där så vi fick äta på ett annat ställe.Amanda var så slut så hon somnade vid bordet så Hasse och jag for hem med henne medan de andra gick till cowboylandet.








lördag 15 november 2008

Studiedag

Idag fick vi sovmorgon, barnen är lediga från skolan. Amanda fick vara hos Elsa och leka medan jag tog de stora barnen med mig in till staden för lite shopping.Emma skulle handla en klänning till en fest på skolan imorgon kväll.
Vi åkte in till Bukit Bintang ett stort köpcentrum inne i centrum. Det finns väldigt exklusiva affärer där men det finns många bra prisvänliga också. Det känns lite som att gå i affärerna hemma.

På eftermiddagen så fikade vi ett helt gäng uppe hos oss. Det är så trevligt för varje gång vi är lite för högljudda och springer för mycket över våra golv så kommer vakterna och säger till oss. Våra grannar under oss har noll tolerans. Amanda kan hoppa några gånger ner från soffan så ringer de direkt. De har aldrig varít upp själva utan de ringer alltid vakterna eller till management.
Denna gång när det ringde på dörren så stegade Teresa ut och sa till vakterna att om de skulle klaga så skulle de komma upp själva. Yes mam, okey mam sa de och pep iväg.
De tycker nog inte att det är så kul att komma och säga till men det är ju inte deras fel.

På kvällen var det den obligatoriska poolkvällen, ikväll stod det indisk mat på menyn.

Betyg

Idag fick Hampus och Emma sina "reportcard" alltså betyg. De får de 3 ggr per årskurs. Emma har redan fått sina och hon får 4 ggr per årskurs.
Amanda kunde få 1-3 i allt från uppförande till matte och läsning. I skrivning kunde hon få 5 olika betyg! Hon bedöms i om hon skriver från vänster till höger, hur hon använder pennan ordentligt, hur entusiastisk hon är i att lära sig m.m

Hampus kunde få 1-5. I alla ämnen är det flera betyg som tex i gympa så bedöms de hur bra de är på lektionerna ,hur duktig de är på att ha gympa kläder med sig och i deltagandet.
I skrivning 6 olika betyg, tex hur man kommunicerar i skrivning, grammatik, hur man använder rätt redskap tex uppslagsbok m.m.
I varje ämne skriver varje lärare egna kommentarer och i varje ämne bedöms de hur de uppför sig.

onsdag 12 november 2008

Matlagningskurs


Idag har jag varit på kurs i malaysisk matlagning. Det var jätteskoj. Vi var 6 stycken som deltog, bara svenskar. Vi fick en egen liten gasplatta och var och en fick laga sin egen mat. Vi lagade förrätt, varmrätt och efterrätt.

Först gjorde vi Kuih Cara Berlauk, vilket var som pannkakssmet , naturligtvis med kokosmjölk i, som vi stekte i små formar och i dem hade vi köttfärs chililök och curry bla.
Vi lagade Nasi Lemak som är malaysias nationalrätt. Det är ris kokat i kokos mjölk och till det gjorde vi Sambal udang, en kryddstark räkröra.

Till efterrätt gjorde vi Sago Gula Melaka, sagopudding med palsocker. Speciell smak men gott med palmsockret till.
Tillslut fick vi äta alltihop, vi var så mätta, och allt var riktigt gott faktiskt.




Vi hade en del intressanta diskussioner med kvinnorna som höll kursen, de var båda födda muslimer i Malaysia men uppväxta på helt olika sätt. Den ena var mer modern, utan slöja var skild en gång och den andra var starkt muslimsk troende med slöja och bad 5 ggr om dagen. Vi frågade vad hon tyckte om de moderna kvinnorna och hon sa att de är mellan dem och gud, man blir straffad efter att man dör om man inte lever upp till koranen. Hon sa att hon bråkade aldrig med sin man , de kunde ha olika åsikter om saker och ting men då blev det mannen som fick bestämma. Hon hade 6 barn och de var strängt uppfostrade enligt koranen. Vi frågade också vad som händer med barnen om de kommer hem en dag och säger att nej nu vill inte jag ha den här slöjan mer. Hon svarade då att det kommer inte att hända.

Jag var hemma till halv 3, då det var dags för simträning för Amanda. De hann simma i 10 minuter sen började det att åska och regna.

Emma har jättemycket i skolan just nu och pluggar all ledig tid. Hampus han glider mest omkring och har det bra. De har bara läxa om de inte hinner klart på lektionerna och då kryper tävlingsmänniskan fram i Hampus och så jobbar han på som bara den.Han håller även på att träna på sina trummor till den stora konserten den 5 december.

Tisdag 11 november

Hasse är bättre idag, orkar vara uppe lite och ser lite piggare ut.
Teresa och jag åkte till Ikea för att handla och när vi höll på parkera bilen då ringer de från skolan och säger att Elsa har prickar på tungan och att Teresa måste komma och hämta henne.
Vi gjorde oss ingen större bråska hem och när vi kom till skolan så såg vi inga prickar och Elsa mådde hur bra som helst.

I IKEA shoppen så hade de rustat för jul med pepparkaksdeg, julmust och glögg bla. Det mesta till julen ska nog gå att få tag på här.
Vi har även bokat hemresa till Emma den 5 januari, hon börjar på Vasa den 8 januari.
På kvällen hade vi bokklubb så nu har jag ett gäng nya böcker som jag ska läsa.

måndag 10 november 2008

Fot, hand och mun sjuka

Tränade en stund på morgonen och var sen och hjälpte till vid klätterväggen i Amandas klass. Vi hittade en stooor död råtta bland madrasserna. Ingen trevlig syn.

När vi hämtade vid skolan idag så var skolsyster där och kollade alla barn i händerna. Höstblåsor florerar igen. Nästan alla barn sa hon åt att vi som föräldrar måste ta dem till doktorn för att få ett intyg på att de var friska. Hon tittade i Amandas händer och sa att "titta hon har väldigt röda fingertoppar, stor risk att hon är smittad". Jag såg ingenting, jämförde med mina egna händer och jag såg precis lika dan ut. Vad jag förstår ska man väl ha blåsor på händer, fötter eller i munnen?
Det var helt hysteriskt med alla föräldrar som nu måste gå till Global Doctors med sina barn. Vi också då, annars släpper de väl inte in henne imorgon i skolan. Vi fick ett papper på att hon är frisk, men imorgon kan hon ju ha fått det eftersom det är några dagars inkubationstid så man förstår inte iden med att gå dit.

Hasse har fortfarande jätteont i huvudet så han fick också gå ner och träffa doktorn, läkaren var rätt trött vid det här laget och hade tittat på ca 70 barn under eftermiddagen.

Brännboll

Idag var det brännbollsturnering med svenska skolan. Vi var på fotbollsplanen nere vid skolan bland aporna som försökte stjäla vår dricka.Tur att man hade tränat lite i Sverige i somras med jobbet annars var det ett tag sen man spelade brännboll.
Hasse är fortfarande däckad. Sover mest.

Sjukstuga...igen

Lördag:
Tänk att Hasse som inte haft knappt en sjukdag hemma i Sverige är sjuk nu för tredje gången inom loppet av 2 månader.
Idag på morgonen så var han och Lalle ute och tittade på båtmotorer och när han kom hem så säckade han bara ihop med fruktansvärd huvudvärk och feber. Han sov hela dagen.
På kvällen åkte barnen och jag ensamna till Chilis för att äta middag och sen tog vi en liten shoppingtur efteråt så att Hasse fick lite lugn och ro hemma.

lördag 8 november 2008

Kliniken

Lyckades bara köra fel en gång idag till kliniken. Helt otroligt. Man börjar lära sig GPS´en nu så att man ligger ett steg före.
Parkera är ett kapitel för sig. När man ska betala i p-automaten måste man skriva in bilnummret och innan jag förstod det. Det kom fram en man och frågade om jag hade problem, det stod ju bara på malaysiska på automaten. Man kunde bara betala för några timmar sen var man tvungen att gå ut och fylla på. När man sen ska hem får man bara hoppas att ingen har dubbelparkerat utanför din bil, det är jättevanlig. Då får man ställa sig och tuta eller så har de lagt en lapp på rutan med mobilnr så att man kan ringa och be dem flytta sig.
Kliniken var som vanligt fullt med patienter. De hade inte tagit emot mer än 35 idag men det visade att de kunde inte ta emot alla dem heller. Jag fick skicka hem några som får komma tillbaka om de behöver nästa vecka.
Väldigt vanlig med Hiv-smittade patienteer, många kommer för att testa sig. De får svar inom 20 minuter.
På kvällen var Emma och jag och shoppade på 1utama, ett gigiantiskt köpcentra. När man går där inne tror man inte att man är i ett land där det är 35 grader varmt året om. Det är verkligen höstigt i affärerna. Stövlar, kappor, polotröjor är blandat med linnen och kjolar.Emma tyckte det var perfekt att shoppa tills hon ska åka hem. Det är ju över lag mycket billigare här än hemma.

torsdag 6 november 2008

Sorg på skolan

En 8:årig tjej på skolan har avlidit i en hjärnblödning imorse.
Hörde det på omvägar igår att hon blivit dålig i skolan i förrgår.
Hampus kom hem och grät och berättade att alla elever fått reda på vad som hänt innan de gick hem idag, vi föräldrar fick även ett mail hem. Det var många tankar som snurrade i hans huvud när han kom hem.Han kände inte henne men vet vem hon var.
Imorgon ska de ordna så att det finns personal på skolan som tar hand om barnen.
Det finns nog ett stort behov för dem att få prata om det som hänt. Detta väcker många känslor hos alla även om man kände henne eller inte.
Tankarna går till föräldrarna och syskon....

onsdag 5 november 2008

Bukit Kiara

Eftersom jag har bil nu så kan jag ta mig iväg lättare från Mont Kiara, så idag var jag till Bukit Kiara och sprang. Det finns en slinga där i "djungeln". Man får sällskap av mycket fåglar, apor och hundar. Det var otroligt varmt trots att kl bara var 9.
På em skypade jag med pappa och syrran. Det är ju helt otroligt att det är gratis, man kan prata hur länge som helst och även se varann. Synd att Nora sov annars får man se hur hon blir större och större. Vi missar hela hennes första år. Jättetrist..

Hampus fick följa med Erik på förhandsvisning av nya Bondfilmen. Det var kl 9 på kvällen mitt inne i stan. Ingen hit att köra dit då men det var bara att ge sig iväg och med hjälp av GPSen hittade vi rätt. Det var väldigt mycket trafik. Om man säger så här, när man kommer hem så kommer man inte tycka att det är någon match att köra i Stockholm. Tur att vi har stor bil.
Det tog mig över en timme att skjutsa in dem och åka tillbaka trots att det kanske är 7-8 km att åka, och d var det inte så mycket köer tillbaka.

Måndag igen

4 november, dagarna bara rusar förbi. Den här veckan är det ganska lugnt. Inte så mycket på programmet.
Har blivit tillfrågad om jag vill hjälpa till i Svenska Skolan efter jul. Det är 3 som ska sluta så nu är det lite kris.Har inte bestämt mig än. Lärarjobbet är nog inget för mig men man känner att man kanske ska ställa upp för att få ha det kvar. Det är ju en viktig del för barnen att de får denna undervisning tills de ska flytta hem. De lär ju sig inte bara att skriva och stava utan det är även svensk geografi och historia.Undrar vad man kan bidra med.....

söndag 2 november 2008

Terry Fox Run

Idag har vi sprungit ett välgörenhetslopp som heter Terry Fox Run, det finns tydligen i flera länder i världen.
Det startades av en ung kanadensare som fick cancer i ena benet när han bara var 16 år. Han beslutades sig för att samla in pengar till cancerforskning och sprang därför tvärs över Canada. Han dog när han var 22 år . Det grundlade Terry Fox Run.
Loppet gick av stapeln i Lake Garden kl 9 imorse. Vi åkte buss från skolan vid 8, hela familjen var med utom Hampus som stannade hemma för att träna fotboll.
Man kunde välja om man skulle springa 3 eller 5 km. Det var väldigt varmt och mycket folk, men en riktig folkfest.

På eftermiddagen fick vi besök av några nyinflyttade norrmän som har en son som börjat i Amandas klass. Vi badade och åt äppelkaka.

lördag 1 november 2008

Halloween

Amandas Halloween ramsa:

Trick or Treat,
smell my feet,
give me something nice to eat




Idag firas Halloween. Jag var med i Amandas klass och dekorerade muffins och kakor. Vi gjorde spindelhattar och halloween kort.
Alla var utklädda och de hade som vanligt en lite parad på morgonen genom skolan. De var häxor, legobitar, prinsessor, monster, dracula,ballerinor, Tigger m.m m.m.

De var så söta, det var otroligt varmt så det var nog skönt för dem att byta till skoluniform sen igen.
Vid 7 tiden på kvällen började jippot på skolan. De hade gjort en "trail" som man skulle följa, barnen fick göra olika aktiviteter och sen fick de godis. Kasta spindlar, bowling, krypa i läskiga gångar, sätta ner händerna i äckliga lådor........De verkligen öste godis över barnen. Hampus sprang omkring med kompisar men Amanda tyckte att det var läskigt så hon sa efter en stund att hon hade tillräckligt med godis så då tyckte hon att vi kunde gå hem.Det var otroligt bra ordnat. Riktigt spöklikt var det, mörkt och dekorerat överallt.

Emma var också där och hjälpte till. Hon hade sen filmkväll i vår lägenhet med några tjejer medan vi satt och drack vin vid poolen. Vi blev ett helt gäng tillslut där nere och barnen hade jättekul.