måndag 9 mars 2009

Middagsbjudning




Lördag och långhelgs ledigt. På måndag är det profetens Muhammeds födelsedag, så då är Hasse och barnen ledig.
Hampus drog iväg till en kompis på förmiddagen och innan hann Hasse och jag faktiskt träna på gymmet tillsammans. Amandas kompis Catrine kom på besök och vi åkte till en park och hade lite picknic. Det var rejält varmt och kvalmigt och när vi packade ihop så började det precis att åska.
På kvällen var vi bortbjudna till Hasses revisor. De bodde i ett hus ca 20 min från där vi bor. Barnen var hos Lotta och Fredrik, åt pizza lekte och spelade playstation.

Rabin, som revisorn heter, är från indien och hans fru är kines. De var jättetrevliga och vi åt indisk mat ute i deras trädgård. Vi var ca 15 personer, de flesta var kunder till Rabin.
Hasse och jag pratade med en ung tjej som jobbade på en liten advokatfirma och sysslade med skilsmässor och vårdnadstvister mest. Intressant att höra hur det fungerar här jämfört med Sverige. Här i Malaysia tar det minst 2 år innan man är skild om man har barn. Man kan få äktenskapet annulerat av någon anledning. En sådan anledning kan vara sjukdom, sann eller påhittad, eller att man var full när man gifte sig??

Domaren dömer ofta till förmån för mamman om det är vårdnadstvister. Med muslimerna är det en helt annan sak, de lyder under andra lagar. Där är det männens värld, kvinnan har nästan inget att säga till om. Männen har all rätt på sin sida. Hon berättade att det finns en del män som inte är muslimer, men som konverterar till islam när de ska skiljas för att få all rätt på sin sida. Domaren dömer nästan alltid till mannens fördel.
Här i Malaysia kunde männen före 1984 vara gift med flera kvinnor, men det går inte lagligt längre, men inom islam finns det fortfarande kvar.

Inga kommentarer: