tisdag 22 april 2008

Tisdagen den 22 april


Idag for jag med Hampus och hans klass till Frim, en planterad regnskog en bit från Mont Kiara. Vi har varit där tidigare med familjen.

Vi träffades i klassrummet och jag kom dit lite senare. När jag kom in i rummet slog doften av myggspray och tiger balsam emot en. Det finns nog inte ett folk som missbrukar myggspray så mycket som de gör här, även svenskar.Glöm det där med att man bara ska smörja en sträng på framsidan och en på baksidan av benet, här smetar man runt eller sprayar så att det verkligen dryper av medlet, även på små barn.Tiger balsam smörjde man på skorna och en bit upp på benen för att slippa bli biten av blodiglar.

FRIM är ett stort forsknings område som jobbar för att bevara regnskogen. Vi åkte buss dit och fick träffa en guide där. Han gick med oss på en canopy walk, hängbroar 15 meter ovanför marken. Först var vi tvungen att gå uppför i ca 2 km. Många svettiga, trötta elever blev det.Det var någon som sa att de hellre sitter inne och gör matte än går den där vägen igen.Det var säkert över 30 grader varmt trots att det var molnigt.

Det var 2 klasser och bara 1 guide så det var lite svårt att höra vad han sa, men vi fick höra en del om djur och växter i Malaysia.

Bambu.

Lianer.


En kille fick en blodigel på benet ändå, man fick inte slita bort den utan man skulle smörja ett medel som guiden hade med sig på den och sen släppte den.När vi hade gått ner igen var det dags för lunch. Välbehövligt.
Efter lunchen var det dags för ytterligare en promenad på 1 timme i skogen för att se bla träd som de gör tuggummi av. Guiden skar i trädet så rann det någon slags gummi ur trädet, hallonsmak säkert.




På ett ställe, som ni ser på bilden, ser man taket på regnskogen, hur träden formar sig lite speciellt, detta finns bara på 2 ställen i världen, här och i New Guinea. Lite coolt att vi fick se det.




Vi for hem vid 3 tiden, det började predis att regan, man längtade så mycket till duschen. Amanda hade varit hos Elsa efter dagis, de hade hunnit bada lite i poolen och lekt en stund.

Inga kommentarer: