onsdag 30 april 2008

Tisdagen den 29 april

Imorse åkte grabbarna kl 6 hämtade taxin. Jag lämnade Amanda hos Teresa och blev upphämtad kl 8 för att åka till ambassad residenset, som det så flott heter.

De skandinaviska ambassaderna har satt ihop en sjukvårdsgrupp som ska kunna hjälpa till om det händer något här i Malaysia, det är efter tsunamin som detta kommit till. Vi träffades för att lära känna varandra och för att sen fortsätta till ett sjukhus på studiebesök.Det var svenskar, norrmän och finnar där.
På Prince Court Medical center fick vi oss en rundtur.300 bäddar fanns det och det var väldigt modernt och hög teknisk standard. Det är inte officiellt öppet än men de har tagit emot patienter sen i oktober.
Bilden är från akutmottagningen, vid varje säng fanns all utrustning man behöver. Vi fick se sviterna som fanns på kirurgavdelningen. de kostar 2000 skr per natt och då ingår allt, hela familjen får sova över om de vill. Syrgas, sug m.m är placerade i skåpen, det såg mer ut som hotelrum med platt tv, soffa och extra sängar.

Det är petronas som äger sjukhuset så det finns mycket pengar i det här, men vi får se om de får dit patienterna. En vanlig malaj som tjänar 1200 RM i månaden har inte råd med detta.Det är tydligen många från andra länder som efterfrågar privata rum och specialist vård.

I Malaysia har man en speciell kvot när man söker till läkarlinjen för de som är malajer så man behöver inte ha så höga betyg för att komma in, medans tex kineser verkligen får kämpa med betygen för att komma in. De visar sig sen på kompetensen, helst vill sjukhusen anställa kinesiska eller andra nationaliteter.Det här sjukhuset hade anställt kineser men de hade redan slutat av någon anledning och då får de inte dit några kinesiska patienter heller, och i det här landet är det kineserna som har pengarna.

I de allra flesta salar har de hel täckningsmattor, trots att de sa att de var verkligen noga med hygienen här. Vi frågade vad som händer om någon spyr på golvet då svarade de att de har special tvättmedel.

På kvällen blev det mac Donald för mig och tjejerna, Emma och jag tittade på en deppig svensk fim som heter Harrys döttrar. Se inte den!!

Inga kommentarer: